Facebook с години е събирала контакти от Android телефони

Социалната мрежа заяви, че информацията е взимана само със знанието на потребители, които са се съгласили да дадат достъп до нея

Facebook с години е събирала контакти от Android телефони
След като социалната мрежа Facebook публикува вчера извинение в американски и британски вестници за скандала с британската консултантска фирма Cambridge Analytica, уебсайтът Ars Technica съобщи, че потребители са проверили какви данни са събирани за тях от Facebook и установили имена на контакти, телефонни номера и есемеси, събирани в продължение на две или повече години от устройства с Android, предаде Асошиейтед прес.

Facebook заяви, че информацията е складирана в обезопасени сървъри и е взимана само със знанието на потребители, които са се съгласили да дадат достъп до нея. Говорителка на Facebook каза, че информацията не е споделяна с приятели или с външни приложения и се използва, „за да се подобри общуването на хората във Facebook“, като им се помогне да се свързват с други хора.

Facebook обяви на уебсайта си, че никога не продава данните и не събира съдържанието на есемесите или разговорите. Но говорителката не отговори на въпроса защо е необходимо да се събира информация за телефонни контакти и есемеси, добавя АП.
Коментари: 0