Facebook забранява рекламите на криптовалути

Водеща азиаткса социална мрежа пък стартира собствена криптоборса

Facebook забранява рекламите на криптовалути

Снимка: Pexels

644 ~ 2 мин. четене
Най-голямата социална мрежа Facebook реши да забрани рекламите, промотиращи криптовалути. Новината бе съобщена в блога ѝ. В публикацията се казва, че компанията предприема нова политика срещу платени послания, които „популяризират финансови продукти и услуги, които често се свързват с подвеждащи или измамни промоционални практики“. В това число влизат и реклами на криптовалути като bitcoin, пише CNN. 

Стъпката има за цел да предотврати измамите над потребителите. Facebook даде пример с послание като това: „Използвайте средствата от пенсиoнния си фонд, за да купите bitcoin“. Интересът към криптовалутите през 2017 г. логично доведе до скок на рекламите за инвестиране в такива. 

В края на миналата година популярността, а и стойността дигиталните пари нараснаха значително. През декември bitcoin достигна своя пик от над 19 000 долара за брой, но след това се обезцени и в момента се търгува за малко над 10 000 долара, сочи справка в Coindesk.  

Неотдавнашно разследване на BuzzFeed News изобличи измама с фалшиви новини за криптовалути в социалните медии, чиято цел е била да подпомогнат ръста на цената на определени валути. 

„Искаме хората да продължат да откриват и научават за нови продукти и услуги чрез Facebook реклами, но без да се страхуват от измами и заблуди“, пише Роб Летърн, директор на продуктовия мениджмънт на компанията. 

Говорител на Facebook заяви, че за новите правила ще се следи и ръчно, и автоматично. Реклами, водещи до сайтове, чийто основен бизнес модел са криптовалутите или ICO-та, няма да бъдат допускани. Още миналата година властите призоваха хората да бъдат внимателни за евентуални измами, включително за такива през мобилни приложения. 

Някои от тях все пак са достоверни и не са злонамерени, но въпреки това засега Facebook ще поддържа „умишлено широка“ политика по въпроса. Компанията заяви, че може да я преразгледа в бъдеще. 

Междувременно в Азия

Една от водещите социални мрежи на континента обяви, че стартира собствена криптоборса. Популярното приложение Line съобщи новината в сряда. Това ще позволи на повече от 170 млн. потребители да търгуват с цифрови валути през смартфона си. 

Това е поредният голям играч, навлизащ в индустрията. „Обменът на криптовалути в момента носи големи печалби“, коментира японският бизнесмен Коджи Хигаши, според когото това е причината големи компании като Line да се опитват да се възползват от ръста на пазара. 

Засега обаче азиатският играч не дава подробности за плановете около идеята за собствена борса. Според информацията Line е кандидатствала за лиценз от финансовия регулатор в Япония. 

Компанията вече разполага с мобилната портфейлна услуга Line Pay, която позволява на потребителите да плащат за стоки и услуги. В сряда стана ясно, че социалната мрежа стартира и други финансови услуги като застраховки и персонални заеми. 

Новините повдигнаха оптимизма на инвеститорите и акциите на Line нараснаха с 2.6% в Токио в сряда. 
Коментари: 0