Фалитът на Гърция – все по-вероятен

Банките колабират с 10% годишно и скоро ще изпаднат в несъстоятелност

Фалитът на Гърция – все по-вероятен
3722 ~ 2 мин. четене

Вероятността от фалит на гръцкото правителство е много висока, около 60%, защото се е стигнало до момент, в който няма връщане назад. Това заяви в интервю за RT.com проф. Стив Ханке.

По думите му във всяка криза трябва да се действа много внимателно. Според Ханке, въпреки че Гърция е направила големи икономии, тя е трябвало да направи още по-големи.

„Те допуснаха МВФ да им дадат твърде голям кредит. Това е грешка номер 1. Грешка номер 2 е свързана с първата. Получиха 2 пъти външно финансиране от началото на кризата през 2010 г. Станаха ненадежден партньор. В резултат на това 85% от всички пари в Гърция не са от ЕЦБ, а са пари на банките”, коментира Ханке.

В интервюто той посочва още, че БВП се определя номинално от нивото и темповете на растеж, както и от общото парично предлагане. „85% от парите са произведени от банките. Но те колабират. И сега колабират със скорост от 10% годишно. Така че в момента икономиката вече е изгубена. Срива се. Щеше да е също толкова зле, без значение какво правят”, допълва той.

Според професора сегашното правителство на Гърция е най-лошото досега, защото „играе Теория на игрите”, или поне това прави министърът на финансите (който е специалист точно по тази дисциплина, бел. ред).

По думите на Ханке Гърция е изправена до стената, а в резултат на това банките са в състояние на колапс. „Прогнозирам, че всички ще изпаднат в несъстоятелност. И четирите. Четирите най-големи, които отговарят за 90% от банковите активи в Гърция”, коментира още професорът.

Ханке твърди, че все още не е сигурно дали Гърция и Европа са готови за дефолт или Grexit. Сегашното гръцко правителство е създало хуманитарна криза, защото се е противопоставило на абсолютно всички в Европа на правителствено ниво, а това затруднява значително преговорите по каквато и да било сделка. Освен това правителството не се ползва с доверие.

„Историята на гръцките правителства е такава, че те никога не са печелили доверието на никого. И затова никой не им вярва. Така че се оказват в много трудна ситуация. И понеже времето тече, дните минават, сега най-важното са фискални икономии. Ключът е един: монетарни икономии”, допълва той.

Ханке посочва, че банките печатат около 85% от парите в Гърция, а не ЕЦБ. Докато тези банки са поставени в тежки условия, както в момента, защото правителството създава толкова несигурност, че всеки си тегли депозитите колкото се може по-бързо, разкрива още експертът.

Той твърди, че цените на четирите най-големи банки в Гърция са далеч под счетоводната стойност, което означава, че не могат да излязат на пазара. Според Ханке те не могат да получат повече финансова помощ и от гръцкото правителство, защото то вече няма пари, а на европейците „толкова им е писнало от гърците, че няма да пратят повече никакви пари за банките”.

Банките вървят към пропастта, обобщава Ханке.

Подкрепи Economic.bg