Фалшивото злато често има автентичен вид

Можем да се предпазим от некоректните търговци

Фалшивото злато често има автентичен вид
Автор: Божидара Иванова

Нина Севева е дилър на валута и злато в Tavex. Тя работи в град Варна. Economic.bg разговаря с нея за най-честите измами със злато и сребро, как да разпознаваме фалшивото злато и как да се предпазим от некоректните търговци.

Кои са най-честите измами със злато и сребро и у нас случват ли се често?

Измамите със злато и сребро могат да бъдат всевъзможни и се случват както у нас, така и в много други държави. Най-честата практика е да се продават позлатени или посребрени продукти, които на пръв поглед изглеждат като истински. Вътрешността обаче може да бъде запълнена както със злато или сребро с по-ниска чистота, така и със съвсем различен метал, което понижава стойността на продукта няколко пъти.

На какви места може да се намери фалшиво злато?

Мястото, на което ви предлагат да купите злато е от съществено значение, когато се опитвате да определите истинността на продукта. Фалшиво злато се продава на улицата, на паркингите пред големи търговски вериги, в интернет в обяви на случайни лица. Никога не купувайте на такива места, освен ако не сте напълно убедени в своите познания относно златото.

Има ли начин потребителите да се предпазят?

За да се предпазят от измами, потребителите трябва да знаят какъв продукт желаят да закупят и каква е неговата приблизителна цена. Първият сигнал, че някой се опитва да ви излъже е, мястото на сделката. Такива продукти никога не се продават на улицата, но съществуват измамници, които ги предлагат именно там. Следващият сигнал за фалшиви продукти е тяхната цена. Ако цената, на която ви предлагат даден продукт е 3-4 пъти по-ниска от нормалната, то със сигурност става въпрос за фалшификат. Най-сигурният начин потребителите да се предпазят от измами е такива продукти да бъдат купувани единствено от оторизирани дилъри, които са доказали, че заслужават доверието на клиентите.

По българското Черноморие има ли некоректни търговци, които злоупотребяват с продажбата на злато?

Некоректни търговци има както по Черноморието, така и във вътрешността на страната. Най-често срещаната практика по българското Черноморие е на натоварените пътища край морето да ви спрат закъсали на пътя хора, които говорят с английски или руски акцент. Те твърдят, че имат нужда от гориво, но са останали без пари в брой и са готови да предложат техните „златни” бижута, за да им дадете малко пари. Тези бижута изглеждат истински и имат бижутерски печат. След тест обаче се оказва, че това е просто измама, а бижутата не са златни.

Продават ли се фалшиви монети?

Фалшиви монети могат да бъдат продадени както умишлено, така и напълно несъзнателно. Съществуват измамници, които предлагат фалшиви монети дори и на улицата при това на минимални цени. Съществуват и множество дребни търговци, които предлагат монети, купени от самите тях преди това за златни, но поради незнанието и неумението си да различат фалшивите продукти е възможно същите тези продукти да сменят няколко собственика, докато попаднат в ръцете на експерт, който да установи истинската им стойност. Такива търговци са тези, чиято основна дейност не е търговия с инвестиционни продукти, нo все пак се опитват да ви ги продадат. Никога обаче фалшивите монети не отговарят на всички характеристики, на които отговарят оригиналите.

По какво се познава оригиналът и как можем да се предпазим от измами с фалшиво злато и монети?

Инвестиционните монети и кюлчета трябва да отговарят на определени характеристики, които да доказват тяхната истинност. Това са тяхното тегло, диаметър и дебелина на продукта, детайли в изображението, опаковка, наличие или липса на сертификат. Качеството на изработка на монетите е много високо. Тяхното детайлно изображение може да бъде постигнато единствено в Държавен монетен двор. При бижутата доказателство за тяхната истинност обикновено е бижутерският печат, който доказва карата на бижуто. Най-сигурният начин да се предпазим от измами е като купуваме златни монети, кюлчета или бижута само от оторизирани дилъри и търговци, които гарантират качеството на продуктите.

Случва ли се измамните търговци да могат да осигурят на клиента фалшификат с автентичен вид? Как?

Случва се първоначално фалшификатите да изглеждат с автентичен вид. Но при по задълбочен поглед на продукта първо се установяват различия в цвета на златото, след това и разминавания в изображенията и надписите върху монетите и кюлчетата. Оригиналните продукти имат много детайлни изображения и надписи, които не могат да бъдат повторени върху фалшив продукт. 

Коментари: 0