Фандъкова: Не плащаме за лошо строителство

Столичният кмет отдава проблемите на големият обем работа през тази година

Фандъкова: Не плащаме за лошо строителство
Обемът на работата през този строителен сезон е огромен. Успяхме да инвестираме сериозни средства и да ремонтираме големи, ключови булеварди. Така кметът на София Йорданка Фандъкова опита да обясни зачестилите напоследък в столицата примери за некачествени ремонти и необходимостта да се прави ремонт на ремонта. Тя обаче е категорична, че при установени проблеми от страна на надзора се налагат финансови санкции и дори се прекратяват договори, а фирмите се поставят в „черен списък“ от Агенцията за обществени поръчки.

„Радвам се много на гражданската активност, защото така се осъществява по-строг контрол“, коментира Фандъкова.

Тя даде пример с ремонта с ремонта на булевард „Шипченски проход“, чийто ремонт се забави много, а във Facebook се  появиха множество примери за некачествено строителство. По думите на Фандъкова комисията е връщала шест пъти фирмата за доработки, наложена е глоба над 120 хил. лв. и е прекратен договора, по силата на който компанията изпълнител е трябвала да ремонтира напролет и следващия участък от булеварда.

„Когато има лошо изпълнени договори, те няма да бъдат допускани до други поръчки. АОП прави „черен списък“ на фирмите, извършили 50% некачествено строителство“, каза столичният кмет.

По нейните думи колчетата, които ограждат спирката в подлеза на НДК, е нямало да бъдат приети в първоначалния окаян вид, дори да не бяха публикувани във Facebook. Според нея криво монтираните предпазни съоръжения са по вина на бригадата и дори на конкретен работник, и „дори на ръководителите на изпълнителя не им харесва“.

„Гарантирам, че не плащаме за лошо свършена работа. Аз съм прекратявала договор и на надзорна фирма миналата година заради слаб надзор. Използваме най-строгите санкции, заложени в закона. Последните 2-3 години санкциите са за около 2 млн. лв. Безкомпромисни сме по отношение на лошото качество“, каза Фандъкова.

На въпрос защо фирмите дори си позволяват да постоят нещо подобно, като колчетата в подлеза на НДК, и дали това не е практика, Фандъкова отговори: „Подозирам, че и ръководителите на фирмите не са видели колчетата“.
Коментари: 0