Фандъкова: Общината ще може да ограничава движението на замърсяващи коли

Над 80% от бюджета на София е насочен към екология, транспорт и кварталите, обясни кметът на столицата

Фандъкова: Общината ще може да ограничава движението на замърсяващи коли

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Столичната община ще получи правото да ограничава движението на замърсяващи автомобили в дните с превишения на нормите за чистота на въздуха. Това стана ясно от интервю на кмета на София Йорданка Фандъкова по БНТ тази сутрин. 

Със заповед Фадъкова е създала работна група, която да разгледа спешните мерки при прогноза за превишения на фини прахови частици във въздуха на София.

Безплатният градски транспорт е  заложен като мярка в механизма, заедно с въвеждането на нискоемисионни зони и ограничаване на движението в такива дни на автомобили, които замърсяват повече.

Вчера при гледането на промени на първо четене в Закона за движение по пътищата е разгледано предложението да може общината да ограничава движението на определени автомобили, които замърсяват повече, каза Фандъкова, и благодари на депутатите, които са подкрепили промяната.

Министерството на трансппорта е качило на сайта си и тече обсъждане на наредбата за въвеждане на стикери за определяне реално на нивата на замърсяване при автомобилите при годишния технически преглед. Това е много важно, за да може да се въвеждат едновременно и двете мерки - ограничение на движението на автомобили и безплатен градски транспорт, каза още кметът.

Тепърва работната група ще изчислява колко ще струва на общината да предложи безплаен градски транспорт в дните с мръсен въздух.

Над 80% от бюджета на София е насочен към екология, транспорт и кварталите, обясни кметът на столицата. Към настоящия момент проектът за бюджет е в размер на 1 млрд. и 700 хиляди лева, но непрекъснато се подават предложения и цифрата може да се промени. В 18.00 ч. е днес публичното обсъждане на бюджета на Столичната община.

Средствата са насочени към два стратегически приоритета, по които предстои да се работи в следващите 4 години, каза кметът на София. Това са инвестиции в кварталите (улици, тротоари, детски градини и училища и градски транспорт) и подобряване на чистотата на въздуха.

Сред основните мерки срещу мръсния въздух са инвестиции в градския транспорт, подмяна на печки на дърва и въглища, озеленяване, почистване.

"За улиците в кварталите сме заложили 12 млн. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове. Приоритетите за това кои улици, кои тротоари, кои паркинги да се ремонтират се определят от районните кметове. Аз получавам от тях предложения за конкретни улици, но го отдавам на по-слабия опит, който имат, трябва ясно да им кажа, че вместо да подвеждат хората, те трябва да запретнат ръкави и да свършат работата, която имат", каза Фандйкова.

110 млн. лв. са заложени за строителство и ремонти на училища и детски градини в кварталите.
Коментари: 0