Фалшиви мобилни приложения следят терористи в интернет

Нова стъпка в битката срещу „Ислямска държава“

Фалшиви мобилни приложения следят терористи в интернет

Мобилните приложения на „Ислямска държава“ за набиране на последователи вече имат фалшиви версии, създадени с цел шпионаж. За това съобщи самата организация. Това е нова стъпка в битката срещу джихадистите, съобщава Motherboard.

ИДИЛ има шест официални приложения, чрез които разпространява информация за дейността си и набира нови членове. Това е само част от мащабната активност на терористите. Те участват и в социални мрежи, блогове и имат собствената информационна агенция.

Фалшивите приложения могат да проследяват дейността на членове от организацията, както и да виждат кои са новите радикални членове.

Наскоро „Ислямска държава“ създаде мобилно приложение за деца, което ги учи на арабската азбука с примери за оръжия и др. Програмистите в организацията дори редовно обновяват приложенията.

Джихадистките програми обаче имат слабости. Google има строга политика за това какви приложения могат да се разпространяват чрез магазина Google Store, приложенията на "Ислямска държава" не са допускани до него и разчитат на алтернативни начини за разпространение чрез собствени канали. Те обаче не спират да се променят, защото разузнавателните агенции и полицейските служби ги откриват и след това блокират.

Това създава идеална възможност за властите да внедрят собствени версии на приложенията на "Ислямска държава". За това предупреждава и организацията, без да конкретизира кой е автор на фалшивите приложения. В изявленията се намеква единствено, че става дума за правителствени служби.

Коментари: 0