ФБР и ЦРУ: Китайските телефони носят риск за сигурността

Агенциите предупредиха американските граждани да не използват определени китайски марки

ФБР и ЦРУ: Китайските телефони носят риск за сигурността

Снимка: Pixabay

Американските разузнавателни агенции издадоха строго предупреждение към американците: Не купувайте смартфони, произведени от китайски технологични компании Huawei или ZTE.

Високопоставени служители на ЦРУ, ФБР, Агенцията за национална сигурност и разузнавателната агенция на отбраната свидетелстваха пред Комитета по разузнаване в Сената на САЩ във вторник, че китайските производители на смартфони представляват заплаха за сигурността на американските клиенти, съобщава CNN.

Републиканския сенатор Том Котън от Арканзас поиска от групата представители на агенциите да вдигнат ръце, ако препоръчват на американските граждани да използват продукти или услуги, направени от конкурента на Apple - Huawei, или от производителя на смартфони ZTE. Никой от тях не вдигна ръка.

Директорът на ФБР Крис Рей обясни защо е проблем за компаниите и местните власти използването на устройства на Huawei или ZTE.

"Съществува опасност да се позволи на която и да е фирма, "принадлежаща на чужди правителства", достъп до телекомуникационната инфраструктура на страната, каза той. Huawei е световен лидер в мрежовото оборудване и правителството на САЩ е забранило компанията да продава технологии на някои федерални агенции, припомня медията.

"Такова действие предоставя възможност злонамерено да се подменя или да се краде информация", каза Рей. "И дава възможност да се извършва незабележим шпионаж".

Huawei засега не прави сериозни стъпки на пазара в САЩ главно поради опасения на правителството, че Китай може да използва смартфоните и други продукти за събиране на разузнавателни данни.

През 2012 г. Конгресът публикува доклад, според който двете китайски компании трябва да бъдат разглеждани "с подозрение". И двете компании  оспорват констатациите на докладите, като Huawei ги нарича "неоснователни".

През януари преговорите между Huawei и американския оператор AT&T за продажба на смартфони на китайския производител пропаднаха. Във вторник Рей похвали усилията на доставчиците на телекомуникации, които се опитват да "повишат осведомеността по този въпрос".

Huawei каза в изявление в сряда, че "наблюдава развитието" в Конгреса, но отказа да коментира директно изслушването на разузнавателната комисия.

Компанията изтъкна силната си позиция на много пазари извън САЩ. Телефоните й изпреварват по продажби тези на Apple в райони като Централна и Източна Европа, според изследователската фирма Canalys.

"Ние работим в 170 страни, където имаме доверието на правителства и клиенти. Ние не представляваме по-голям риск за кибер сигурността, отколкото други продавачи", се казва в изявлението на Huawei.

Компанията настоява, че "никога не  й е било поискано да предоставя достъп до технологиите си, или да предоставя никакви данни или информация за който и да било гражданин или организация на което и да е правителство или държавни агенции".

ZTE също излезе с изявление, в което се казва, че мобилните й телефони и устройства включват чип сетове и други компоненти, произведени в САЩ.

Котън представи миналата седмица законопроект, който ще забрани на правителството да сключва договори с компании, които използват продукти на Huawei или ZTE. Това е съпътстващ законопроект към "Закон за защита на комуникациите в САЩ", внесен в Сената миналия месец. 

През 2013 г. Конгресът прие закон, който възпрепятства някои федерални агенции да купуват технологии от тези фирми без изрично одобрение.

Това е последният случай, когато Конгресът въвежда забрана на чуждестранни продукти заради изисквания на разузнаването. Така например, на базираната в Русия Kaspersky Lab е забранено да продава продуктите си за кибер защита на федерални агенции.
Коментари: 0