ФЕД може да повиши лихвите през декември

Йелън обеща плавно покачване на лихвените нива

ФЕД може да повиши лихвите през декември

Федералният резерв може да повиши краткосрочните лихвени проценти през декември, заяви вчера Джанет Йелън. Тя обаче уточни, че лихвените нива ще се покачват бавно, за да са в синхрон с възстановяването на икономиката, предаде Ройтерс.

В първото си публично изявление след срещана на ръководството на ФЕД миналата седмица Йелън подчерта, че ниската безработица, продължаващият икономически растеж и очакванията за повишаване на инфлацията са създали възможност за посрещане на по-високите лихвени нива.

„Комитетът очаква икономиката да продължи да нараства с темп, който ще е достатъчен, за да позволи подобряването на пазара на труда и връщането на инфлацията към средносрочните ни таргетирани нива от 2%“, заяви Йелън. „Ако новите данни подкрепят това очакване, тогава смятаме, че през декември съществува реална възможност за вдигане на лихвените нива.”, допълни тя.

По думите ѝ плавното увеличаване на лихвените проценти ще гарантира, че имотният пазар, както и другите ключови пазари, няма да пострадат от по-високите лихви.

Според критиците на идеята обаче все още не е настъпил подходящият момент за такова действие. Лаел Брейнард, който е част от ръководството на ФЕД, сподели притеснението си, че увеличаването на лихвените проценти в контекста на забавящата се глобална икономика може да навреди на икономическото възстановяване на САЩ.

 „Подобряването на пазара на труда е изключително бавно“, заяви той по време на конференция в Германия.

И Йелън, и  Брейнард подчертаха, че ФЕД все още не е взел окончателно решение и, че се изчакат данните за представянето на националната икономика. 

Коментари: 0