Фед най-после повиши лихвите

Основният лихвен процент в САЩ се увеличи за пръв път от 7 години

Фед най-после повиши лихвите
Автор: Илия Лазаров

За първи път от почти десетилетие Федералният резерв на САЩ повиши основния лихвен процент. Централната банка сигнализира, че темпът на следващите увеличения ще бъде „постепенен“ и в съответствие с предварителните прогнози.

Федералната комисия за отворен пазар (ФКОП) гласува единодушно да увеличи лихвите по федералните фондове с 0,25%, повишавайки ги до ниво от 0,5%.

Прогнозата на американските висши банкери е за покачване на основната лихва до 1,375% до края на 2016 г. Това означава, че за следващата година са заложени 4 увеличения с по четвърт пункт, базирани на усреднената прогноза на 17-те ръководители на Фед.

„Комисията отбеляза, че е налице значително подобрение на условията на трудовия пазар през тази година и е напълно уверена, че инфлацията ще се повиши в средносрочен план, за да достигне до заложените като цел 2%“, се казва в изявление на ФКОП след 2-дневна среща във Вашингтон.

Федералният резерв обяви, че повишава лихвите „с оглед на икономическите перспективи, и признавайки, че е дошъл момента за политически действия, които да повлияят на бъдещите икономически резултати“.

Увеличението слага край на безпрецедентен период на рекордно ниски лихвени проценти, които бяха част от извънредни и доста спорни политики на Фед, предназначени да стимулират американската икономика след края на най-опустошителната финансова криза от времето на Голямата депресия.

ФКОП понижи основния си лихвен процент почти до 0 през декември 2008 г., 3 месеца след колапса на инвестиционната банка Лемън Брадърс (чийто крах сложи началото на световната финансова криза), и 10 месеца преди безработицата в САЩ да достигне рекордните 10%.

Това действие признава значителния напредък, който бе постигнат в увеличаването на заетостта, на приходите и облекчаването на икономическите трудности на милиони американци, заяви председателят на Фед Джанет Йелън. 

Тя сподели, че е изненадана от новото понижение на цените на петрола и изрази надежда, че ще се стабилизират, за да се увеличи инфлацията в САЩ. 

Коментари: 0