Фед понижи лихвения процент почти до 0%

Това е исторически ход, предназначен да смекчи икономическия удар на пандемията от коронавирус

Фед понижи лихвения процент почти до 0%

Снимка: БТА

1988 ~ 1 мин. четене
В смели, спешни действия в подкрепа на икономиката по време на пандемията на коронавирус, Федералният резерв обяви, че ще намали целевия диапазон на лихвения процент близо до нула. 

Основната ставка на Фед вече е 0% до 0.25%, което е рекордно ниско ниво,  отчетено последно през 2015 г. Централната банка също заяви, че ще увеличи облигационния си дял със 700 млрд. долара. 

Спешните ходове са част от по-широки усилия на правителството за облекчаване на икономическите ефекти от пандемията на коронавирус. 

"Епидемията от корнавирус е навредила на общностите и е нарушила икономическата активност в много страни, включително САЩ", се казва в съобщение на централната банка в неделя.

Президентът Доналд Тръмп, който дълго призовава Федералният резерв да намали лихвите, заяви, че този ход го прави "много щастлив".


Американската фондова борса изпадна в мечешки пазар през изминалата седмица, тъй като инвеститорите се загрижиха, че световната икономика може да тръгне към стръмна рецесия. Фючърсите на акциите отново паднаха в неделя вечер.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви на пресконференция, че тези мерки ще окажат "значително влияние върху икономическата активност в близко бъдеще" и ще ограничат икономическата активност в чуждестранните икономики.
Коментари: 0