Федералният резерв остави лихвите без промяна

Златото и среброто показват стабилност на пазара

Федералният резерв остави лихвите без промяна
248 ~ 3 мин. четене

Федералния резерв запази лихвите без промяна в диапазона между 0.5% и 0.75%. Според Фед ръстът на работните места остава солиден, инфлацията се е увеличила, а икономическото доверие се повишава, позовавайки се на последните измервания за настроенията сред бизнеса и потребителите.

Фед отбеляза също, че безработицата остава на ниски нива и очаква в средносрочен план инфлацията да достигне целите от 2%. Официалните лица в централната банка ще продължат да следят отблизо инфлацията и развитията в световната икономика и финансовата система. Те не дадоха индикация кога Фед ще действа отново. Пазарите калкулират шанс от само 32%, че това ще е през март и 93% шанс преди декември 2017 г., което е много далеч от прогнозите на икономистите за 2 или 3 повишения на лихвите през тази година.

ISM индексът за производствения сектор в САЩ отчете ръст от 54.5 до 56.0 при очаквания за резултат от 55.0. Това е най-силната цифра за последните 2 години.

Във Великобритания парламентът подкрепи плановете за задействане на разговорите с ЕС за напускане преди края на месец март. Депутатите обаче допълниха, че това не трябва да се бърка с безусловна подкрепа за свободни преговори. Правителството пък днес ще оповести стратегията си за Brexit.

Междувременно управителят на централната банка Марк Карни се очаква да увеличи прогнозите си за инфлацията и развитието на икономиката и да направи последните си оценки за Brexit.

Долара беше търсен след силните стойности на ISM индекса в производствения сектор, но прекалено умерения Фед доведе и до продажби на валутата, която в крайна сметка финишира деня в оформените преди това рейнджове.

Британският паунд скочи след подкрепата на парламента за Тереза Мей да започне Brexit преговорите в края на март. Стерлингът потвърди пробива на 100-дневната пълзяща средна при 1.2473 и сега следваща голяма цел е 200-дневната пълзяща средна при 1.3089.

Американските облигации запазват възходящия тренд

Доходността по 10-годишните американски облигации успява да се задържи над подкрепата при 50-дневната пълзяща средна. Възходящият тренд засега остава непокътнат, а основна съпротива са нивата при 2.60%. Както беше споменато и в коментара за валутния пазар, пазарът в момента калкулира само едно покачване на лихвите през тази година.

Спредът между френските и германските облигации се разширява, тъй като Франсоа Фийон е изправен пред проблеми в надпреварата да бъде избран за следващ президент.

В по-широк аспект, облигациите в Европа претърпяха много лош старт на годината заради повишения политически риск. В допълнение, налице са спекулации, че ЕЦБ може да сложи внезапен край през 2018 г. на програмата за изкупуване на активи.

Високите нива на запасите в САЩ не попречиха на петрола да поскъпне

Златото остана почти без промяна след решението на Фед да остави лихвите на същите нива и сигналите, че ще ги променя постепенно. Следващата съпротива пред жълтия метал остават нивата при 1220 долара за тройунция. Среброто показва повече сила след бурното покачване в понеделник над нивата от 17.50 долара и се задържа над 100-дневната пълзяща средна.

Медта изпитва затруднения, тъй като подкрепата идваща от надвисналата стачка в Ескондида беше компенсирана от технически разпродажби. Прекъсването на доставките от двете най-големи мини в света могат да подкрепят цената тази година, докато в същото време не бива да се забравя, че дългите позиции в момента са на рекордно високи нива.

Цената на петрола нарасна въпреки голямото увеличение на запасите в САЩ, което показа, че намалението на производството на ОПЕК все още е далеч от това да доведе до баланс на пазара, въпреки че производителите направиха по-ефективни редукции отколкото мнозина очакваха.

Уолстрийт расте след Фед

Американските акции отчетоха печалби след липсата на промени на лихвите на Фед и положителните му очаквания за икономиката. Силно покачване отчетоха книжата на Apple заради докладваните солидни печалби, което накара много анализатори да повишат прогнозите си за цената на акциите на технологичния гигант.   

Подкрепи Economic.bg