Рекс Тилърсън е новият държавен секретар на САЩ

Той положи клетва след одобрението на американския Сенат

Рекс Тилърсън е новият държавен секретар на САЩ
240 ~ 1 мин. четене
Рекс Тилърсън положи клетва като държавен секретар на САЩ, след като получи одобрението на републиканските сенатори, предадоха световните медии. На церемонията в Белия дом присъстваше и президентът Доналд Тръмп. 

Кандидатурата на бившия директор на петролната компания "ExxonMobil" бе приета с недоверие от голяма част от сенаторите, заради съмненията, че той има сериозни връзки с Русия. Тилърсън получи одобрението с 56 гласа "за" и 43 "против".  За да поеме поста, той трябваше да спечели минимум 51 гласа от общо 100. 

"Получих великолепни писма с насърчителни думи от хора от цялата страна. Техните послания ще ми напомнят, заемайки поста държавен секретар, че като служа на този президент, аз служа на техния интерес и ще представлявам интересите на целия американски народ винаги и по всяко време", заяви Тилърсън, цитиран от BBC.

Донлад Тръмп също поздрави новия държавен секретар на САЩ. "Работата на нашите дипломати и мисии е да служат на интересите на САЩ, да направят нашата страна по-сигурна и просперираща, а хората ни да бъдат в безопасност. Време е да се фокусираме върху външната политика, да погледнем по нов начин на света около нас и да търсим нови решения. Вярвам, че ние можем да постигнем мир и стабилност в тези трудни времена", заяви новоизбраният президент. 
Подкрепи Economic.bg