Фермите за норки ще са с приоритет при ваксинацията в България

Едва след това пенсионерите, учителите и хронично болните ще получат достъп до превенцията срещу Covid-19

Фермите за норки ще са с приоритет при ваксинацията в България

Снимка: МС

5610 ~ 2 мин. четене

По време на извънредно заседание днес на Министерския съвет беше приет Националния план за ваксиниране срещу коронавируса, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Мерки срещу COVID-19

„Планът е разработен от работна група съгласно моя заповед, с участието на специалисти от Министерство на здравеопазването и регионалните здравни инспекции, Изпълнителна агенция по лекарствата, водещи медицински специалисти, БЛС, БЗС и Български фармацевтичен съюз“, обясни той.

Ваксинирането ще се извършва на общо пет фази, като във всяка една от тях са описани определени групи от хора, които попадат. Първи ще могат да получат ваксина медицинският персонал за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти и друг помощен персонал. Очакваният брой хора, които са част от тази фаза са 243 600 лица.

Във втора фаза попада педагогическия персонал, персоналът във ферми за отглеждане на норки, както и служителите на социални институции. 112 080 лица попадат в този етап от ваксинацията.

Третата група са служителите на основни дейности за обществения живот, като например тези във ВиК сектора. Най-многобройна е групата на хората, които попадат в четвърта фаза от Националния план за ваксиниране срещу коронавируса – 1.8 млн. души. Става въпрос за тези на и над 65-годишна възраст, както и хората с хронични заболявания.

В последната, пета фаза, от плана попадат всички, които са под риск заради начина и условията, при които живеят.

„За всички граждани, които попадат в таргет групите, ваксинирането ще е доброволно и ще се извършва след подписване на информирано съгласие“, уточни здравният министър.

За извършването на ваксинациите България ще бъде разделена на 6 региона, като отговорник за всеки регион ще бъде съответното РЗИ, каза още Ангелов.

За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 – РЗИ - Велико Търново, за район 3 – РЗИ - Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ - Пловдив, за район 6 – РЗИ - Бургас.

„Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет.

В рамките на заседанието на правителството беше определен съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести.

Подкрепи Economic.bg