Втората COVID вълна ще засегне по-тежко бизнесите

Пълно възстановяване на икономиката вече се очаква през 2022 г.

Втората COVID вълна ще засегне по-тежко бизнесите

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Втората вълна на коронавируса ще засегне още по-мащабно бизнесите в Централна и Източна Европа, въпреки че мерките, предприети в региона, са по-леки в сравнение с пролетта. Това прогнозират Грегорж Шилевич, регионален икономист на Coface Group и Деклан Дали, изпълнителен директор на Coface за ЦИЕ по време на регионалния уебинар на тема „Кофас ЦИЕ Топ 500“.

Според тях въпреки очакваното подобрение на икономическата среда през 2021 г. компаниите трябва да имат предвид множество предизвикателства, включително и рисковете, свързани с обявяване в несъстоятелност.

Въпреки отчетения спад на икономическите показатели експертите от Coface прогнозират постепенно възстановяване на бизнеса през следващата година и по-съществено - през 2022 г.

Очакваме, че през 2022 г. БВП ще достигне същата стойност, като през изминалата година не само в региона на ЦИЕ, но и в много други държави в Западна Европа“, сподели управителят на Coface България Пламен Димитров.

Периодът на втората вълна отново е тежък за икономиките в региона, като брутният вътрешен продукт за последното четиримесечие на годината се е понижил значително от обявената му стойност в началото на годината. Припомняме, че тогава се очакваше именно в последните месеци на годината да започне плавно икономическо възстановяване.

Според Coface ключов фактор за състоянието на икономиката са мерките, предприети от правителствата - в началото на пандемията те бяха по-засилени в страните от региона на ЦИЕ, който регистрира и по-нисък брой на заразени спрямо отчетените случаи в Западна Европа. Въпреки това през последните 2 месеца се наблюдава рязко повишаване на заразените в региона на фона на останалите държави в Европа, особено в Чехия и Полша.

Коментари: 0