Финансират първите проекти по Плана Юнкер

ЕИБ и насърчителните банки на 6 държави-членки се включват в инвестиционния план

Финансират първите проекти по Плана Юнкер
4058 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Днес Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че е одобрила финансиране в размер на 300 млн. евро за първите 4 проекта, кандидатствали по Инвестиционния план Юнкер, в рамките на който банката е стратегически партньор на Европейската комисия (ЕК).

Проектите са в различни сектори – научноизследователска и развойна дейност, здравеопазване, индустриални иновации, транспорт и в различни страни – Испания, Италия, Ирландия, Хърватия. Те служат като примери за инвестиции, които Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) може да подпомогне в близко бъдеще.

Това означава, че докато ЕФСИ стане напълно функциониращ, ЕИБ вече ще осигурява финансиране на тези проекти, като по този начин финансира частния сектор за извършване на инвестиции. Фондът, който е в основата на плана Юнкер, трябва да бъде създаден и да заработи от септември 2015 г.

„Това е фантастична новина за инвестициите в Европа. Все още сме едва април, а ЕИБ вече е изпълнила ангажимента си за предварително финансиране на проекти, докато ЕФСИ стане напълно функциониращ. С гласуването в комисиите на Европейския парламент (ЕП) в понеделник, и обявеното от Полша участие в Инвестиционния план в размер на 8 млрд. евро във вторник, това е една много добра седмица за инвестициите в растеж и работни места в Европа.“, заяви заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен, който отговаря за заетостта, икономическия растеж, инвестициите и конкурентоспособността

ЕК също приветства новината, че 6 държави-членки (Германия, Испания, Франция, Италия, Люксембург и Полша) са заявили, че ще участват с допълнителни средства в Плана Юнкер чрез техните национални насърчителни банки.  

Подкрепи Economic.bg