Финансовата криза в Турция влияе негативно на пазарите

Пазарните цени на златото се понижиха под 1200 долара за тройунция

Финансовата криза в Турция влияе негативно на пазарите

Снимка: Pixabay

Акциите се понижиха в понеделник, след като финансовата криза в Турция се задълбочи и понижи още повече лирата, което влоши настроенията на инвеститорите в световен мащаб. Индустриалният индекс Dow Jones се  раздели с 125.44 пункта до 25187.70, след като акциите на Goldman Sachs и J.P. Morgan Chase общо поевтиняват с повече от процент. S&P 500 се понижи с 0.40 процента до 2821.93 пункта с изоставане на енергийния сектор и този на материалите.

Съставният индекс Nasdaq Composite изостана с 0.25% до 7819.71 пункта въпреки поскъпването на Amazon и Apple, които покриха част от загубите. Европейските борси завършиха деня на червена територия след задълбочаване на икономическата криза в Турция. Фармацевтичната компания Bayer поевтиня с повече от 10%, което натежа върху представянето на европейския бенчмарк DAX. Немският индекс изостана с повече от половин процент до 12358.74 пункта, докато FTSE 100 ограничи загубите до 0.32 на сто до 7642.45 пункта.

Пазарните цени на златото се понижиха под 1200 долара за тройунция, след като инвеститорите предпочетоха щатските облигации пред златото, за да се защитят от нарастващото напрежение  на финансовите пазари. Опасенията около доставките и запасите на петрол понижиха цената му до 67.37 долара за барел, докато цената на сорта Брент се разменяше за $72.79.

Икономически данни

През деня ще бъдат публикувани важни икономически данни, които може да раздвижат валутните пазари и да доведат до засилена волатилност. Великобритания ще изкара информация за пазара на труда, като се очаква нивото на безработица да се запази на текущото си ниво от 4.2%. Германия и еврозоната ще представят информация за БВП.
      
Инструмент на фокус - U.S. Aerospace & Defense

Борсово търгуваният фонд на iShares “The iShares U.S. Aerospace & Defense ETF” се намира във основен възходящ тренд, но от началото на година се движи в рейндж между нивата 185 – 205. Очакваме възобновяване на основния тренд при импулсен пробив над нивото на съпротива, но при евентуален спад под 50 дневната средна около нивото 200, може да се очаква спад в зоната на рейнджа.

USD/TRY

Кризата с турската лира продължава да бъде фактор на световните пазари, което обезцени турската валута до 7 лири за долар. Очакваме в краткосрочен план котировките да се изместят над нивото на съпротива около 7, след което да започне утихване на напрежението и стабилизиране валутата. Пробив под зоната на подкрепа около 6.50 ще накара инвеститорите да затворят дългите си позиции, което ще окаже натиск върху цената.

XAU/USD

Силният щатски долар оказва натиск върху цената на златото, което поевтиня под 1200 долара за тройунция. Нивата на Фибоначи показват силна подкрепа при $1169, което е 61.8% корекция от възходящото движение, започнало в началото на 2016 година. На този етап всички индикатори сочат развитие на низходящото движение, при което може да търсим вход на по-малка времева рамка.

Nasdaq

Технологичният индекс в САЩ достигна до нови исторически максимуми, което формира обръщаща формация – дивергенция. При низходящо пресичане от индикатора MACD се очаква генериране на низходящи позиции, които да доведат до понижение към нивото на подкрепа, образувано от 50 дневната средна.
Коментари: 0