Коя ще е първата жена главен изпълнителен директор на Уолстрийт

Джейн Фрейзър често е сочена като подходяща за най-висок банков пост

Коя ще е първата жена главен изпълнителен директор на Уолстрийт

Джейн Фрейзър

Снимка: Citigroup

Тя е една от най-влиятелните жени в банковия свят и често е цитирана като претендент за най-високата позиция на една от най-големите банки на Уолстрийт. Но Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на операциите на Citigroup в Латинска Америка, казва, че първо има да свърши много работа.

"Очаквам с нетърпение да видя първата жена главен изпълнителен директор на банка на "Уолстрийт", която и да е тя", казва Фрейзър пред CNN в последното издание за сезона на Boss Files. "Никога не съм имала амбицията да бъда изпълнителен директор на Citi или на друга организация. Нещата могат да се променят с течение на времето, но в момента все още имам много да науча", признава дамата.

С шотландски произход, Фрейзър става главен изпълнителен директор на Citigroup за Латинска Америка през 2015 г. и е отговорна за дейността на групата в 23 страни, включително Мексико. Тя си остава и до днес една от малкото жени ръководители в региона.

"Когато за първи път бях натоварен с Латинска Америка, имаше доста негативни заглавия в пресата на Мексико за това, че жена чужденец поема поста. И това се смяташе за малко обида в Мексико", обяснява тя за доминираната от мъже корпоративна култура в региона.

Фрейзър казва, че е поела ангажимент да помогне за утвърждаването на повече жени на високи постове в банката, но признава, че това не е само нещо, свързано с пола. "Ние също така сме хора от различни страни, от различни отрасли, така че научих, че става въпрос за разнообразие, а не само за пол", казва тя.

Днес жените съставляват 51% от общия брой на служителите на Citi и 32% от изпълнителните и висшите ръководни кадри на банката в САЩ.

"Не са толкова много жените наоколо, така че много от жените искат да успеете и те искат да ви помогнат да успеете в организацията", казва тя.
Коментари: 0