Финландия превантивно затяга мерките срещу COVID-19

В столицата няма да се допуска събиране на повече от 20 души

Финландия превантивно затяга мерките срещу COVID-19

Снимка: Unsplash

2237 ~ 1 мин. четене

Властите във финландската столица Хелзинки затягат ограничителните мерки срещу коронавируса, съобщава Reuters. Според новите указания не се допуска събиране на повече от 20 души на обществени места в района на столицата.

Макар и средната заболеваемост във Финландия за 14-дневен период да е най-ниската в Европа (58 случая на 100 хил. жители), според здравните власти в столичния регион тя е почти двойно по-висока и затова са нужни нови мерки.

Те влизат в сила от понеделник и по план ще важат за срок от три седмици, обясни кметът на Хелзинки Ян Вапавуори.

През последните месеци финландците имаха възможност да се радват на сравнително големи свободи в сравнение с много други европейци, чиито страни са под блокада, включително да ходят на концерти и театър.

Вчера правителството реши да продължи срока на въведените по-рано ограничения за пътуванията, според които всички пристигащи от чужбина трябва или да представят отрицателен тест за COVID-19 и да се карантинират за десет дни, или да бъдат тествани на място.

В столичния регион ще останат отворени спортните зали, фитнесите, плувните басейни и другите места за спорт при спазване на социална дистанция, но практикуването на отборни и контактни спортове от възрастни временно ще бъде прекъснато.

Властите определиха новите ограничения като изпреварващи, но необходими заради големия риск от бързо влошаване на обстановката, ако не бъдат предприети никакви действия.

Подкрепи Economic.bg