Финландия избра Nokia 3310 за национален символ

Известен със здравината си, от него са продадени 126 млн. бройки

Финландия избра Nokia 3310 за национален символ
4562 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Туристическият борд на Финландия избра легендарния апарат Nokia 3310 за един от националните си емотикони, съобщава Gizmodo.

Апаратът от времето, когато най-известната видеоигра игра беше Змията, е сред най-продаваните мобилни телефони за всички времена – цели 126 млн. бройки. Той излезе на пазара през 2000 г., имаше монохромен дисплей с резолюция от 84х84 пиксела и даваше уникалната възможност да сменяте неговите преден и заден панели, за да го персонализирате.

Кодовото име на емотикона е The Unbreakable (нечупливия), намек за пословичната издръжливост на апарата, които и в момента има култов статус на здрав и непретенциозен телефон.

Но това е само началото. Нокията участва в първата серия от 3 от общо 30 емотикона, които туристическата администрация смята да продуцира. Останалите 2 са човечета в сауна (The Sauna), както и „куфеещ“ металист (The Headbanger). 

Цялата колекция ще бъде пусната в календар за следващата година, а в близко бъдеще вероятно ще намери място и в програмите за незабавни съобщения и социалните мрежи.

Подкрепи Economic.bg