5 фирми искат да строят част от третата метролиния

Очакваната цена на отсечката е 45 млн. лв.

5 фирми искат да строят част от третата метролиния
300 ~ 1 мин. четене

Пет са кандидатите да изградят част от третия лъч на метрото – участъка от Малък градски театър до бул. „Владимир Вазов“ след „Подуене“. Това стана ясно при отварянето на техническата документация.

Участъкът се състои от 630 м тунел, минаващ под жп линията София-Пловдив и метростанция „Хаджи Димитър“. Прогнозната цена е 45 млн. лв., съобщи в. „Капитал“.

Кандидатите са 2 фирми – „Джи Пи Груп“ и „Трейс Груп Холд“ и 3 обединения – Обединение „МС Хаджи Димитър“ (между „Станилов“ и „Главболгарстрой“), Обединение „Геометро 5“ (с участието на „Геострой“ и „Пътстрой-92“) и „Обединение Метро София III” (включващо „Енергоремонт Холдинг“ и още няколко фирми).

Всички те имат опит в строежа на подземната железница и са участвали в предишни търгове. Любопитното е, че сред кандидатите няма нито една чуждестранна компания. Техническите предложения ще са по-важни от цената при класирането. 

Отсечката ще се строи по нов начин – по т.нар. австрийски тунелен метод. При него се работи на отделни малки участъци.

Предвиденото технологично време за строежа е 3 години. Метростанцията и тунелът се трябва да са готови заедно с останалите от първия етап на третия лъч на метрото през 2019 г.

Коментари: 0