30 хил. души ще се отопляват от преработени отпадъци

Боклукът на София ще се превръща в гориво от 1 април

30 хил. души ще се отопляват от преработени отпадъци
176 ~ 2 мин. четене

30 хил. столичани ще се отопляват от т.нар. RDF-гориво, създадено от преработени отпадъци. То ще се използва за създаването на топлоенергия в ТЕЦ „София“. Битовите отпадъци ще бъдат преработвани от 1 април в новия завод до с. Яна. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.  

Инсталацията за оползотворяване на RDF-гориво в ТЕЦ „София“ ще се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. Стойността на проекта е 135 млн. евро.

Министърът съобщи, че проектът е минал през екооценка и е получил положително становище. Извършените анализи на технологията показват, че ще се гарантира качеството на атмосферния въздух в района на Топлофикация-София, добави Василева. Тя изрази надежда, че проектът ще бъде изпълнен така успешно, както и първите 2 фази от него.

Според експертни разчети, с реализирането на проекта емисиите от ТЕЦ „София“ ще намалеят 2 пъти. „Не бихме направили компромис с чистотата на въздуха в района“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя увери, че ще има четиристепенна система за защита на околната среда.

Модерният завод вече преработва 90% от битовите отпадъци на София. От 1 април 2016 г. се очаква да се приема 100% от генерираната смет, обяви Фандъкова. За първите 6 месеца от работата на съоръжението са обработени 56 829 тона отпадъци, а полученото RDF-гориво е 27 935 тона.

Благодарение на съоръжението Столичната община изпълнява поставените целите за управлението на отпадъците – увеличаване дела на рециклирането и повторната употреба, намаляване на количествата за депониране, превръщане на отпадъка в ресурс. „Насърчаваме всички общини да следват добрия пример на столицата“, апелира министър Василева.

Коментари: 0