Фирмите за бързи кредити от АОНК предлагат отсрочка по дълговете

Те ще важат само за клиенти, които са изплащали редовно кредитите си до въвеждането на извънредното положението

Фирмите за бързи кредити от АОНК предлагат отсрочка по дълговете

Снимка: Pixabay

3560 ~ 1 мин. четене

Пълно или частично отлагане на вноски, както и предоговаряне на срокове за погасяване на задължения на клиенти, засегнати от пандемията и по-конкретно: всеки болен от COVID-19, всеки останал без работа като последица от пандемията, или всеки в неплатен отпуск по време на извънредното положение. Това са мерките, които ще прилагат фирмите членове на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) за облекчаване на финансовото състояние на клиентите си.

Тези мерки ще бъдат валидни за периода на извънредно положение в страната и ще се прилагат на базата на предоставяне на документ, удостоверяващ наличието на основанието за отлагане на вноските. Те обаче ще бъдат достъпни само за клиентите, които са изплащали редовно кредитите си до въвеждането на извънредното положението.

В началото на месеца стана ясно, че подготвяният от търговските банки мораториум върху кредиттие няма да обхване фирмите за бързи кредити. Въпреки това като неразделна част от финансовия сектор в България членовете на АОНК „единодушно взеха решение да прилагат индивидуално отношение към всеки свой клиент, който доказано е засегнат от COVID-19“.

Учредители на асоциацията са осем от големите фирми за бързи кредити в страната.

В проучване на Nielsen Admosphere Bulgaria и Български национален панел от февруари става ясно, че повече от половината българи са се възползвали от тегленето на кредит от небанкови финансови институции поне веднъж в живота си. Една пета от населението ни е теглило т.нар. "бърз кредит" веднъж, а 31% са използвали услугата повече от веднъж.

Подкрепи Economic.bg