Fitch успокои България за политическата криза след „Борисов 3“

Международната рейтингова агенцията не очаква ключовите сътресения в макроикономическата посока на страната

Fitch успокои България за политическата криза след „Борисов 3“

Снимка: БТА

912 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Неуспехът да се формира правителство след изборите на 4 април в България поражда възможност за продължителна политическа несигурност, но това е малко вероятно да доведе до значителни промени в ключовите икономически политики. Това заключава рейтинговата агенция Fitch Ratings в актуалния си доклад за страната. Според икономистите в институцията ангажирането с благоразумни фискални и макро политики, както и въвеждането на еврото, срещат широка подкрепа, а новите политически сили като цяло дават сигнали за промяна в отношенията с Европейския съюз.

Позицията на Fitch видимо противоречи на изказванията на премиера в оставка Бойко Борисов и неговия екип, които прогнозират тежка политическа криза след смяната на кабинета със служебен. Все още действащият министър-председател говори за перспективата кредитният рейтинг на държавата да се понижи, а еврото да не бъде прието като единствена национална валута в първия възможен срок – 2024 г.

В доклада си Fitch също коментира невъзможността за формиране на правителство след изборите на 4 април. Агенцията посочва, че има опасност предсрочните избори да не подобрят кой знае колко перспективите за формиране на кабинет.

Всъщност въпросите около върховенството на закона, качеството на институциите и корупцията са станали централни за вътрешната политика, което би могло да помогне за ускоряване на реформите в тези области, в които правителството в оставка изоставаше“, пише още в доклада.

Там обаче се посочва, че служебното правителство все пак е с ограничени изпълнителни правомощия и без възможност за приемане на законодателство заради липсата на парламент. А това може да забави въпросните реформи.

Агенция изразява и притеснение относно Плана за възстановяване и липсата на яснота кога ще бъде изпратен в Брюксел. Fitch вярва, че седемгодишната финансова рамка на Блока и големия фонд за възстановяване от пандемията могат да повишат растежа на страната от прогнозираните 3.4% през 2021 г. до 4-5% през 2022 – 2025 г.

Коментари: 0