Фонд за $820 млн. ще инвестира в технологични стартъпи в Европа

Един от основателите на Skype стои и зад фирмата за рисков капитал

Фонд за $820 млн. ще инвестира в технологични стартъпи в Европа

Снимка: Unsplash

1004 ~ 2 мин. четене
Atomico, фирмата за рисков капитал на един от основателите на Skype – Никлас Зеннстром, е събрала 820 милиона долара, които ще бъдат вложени в преживяващия ренесанс европейски технологичен сектор, предава CNBC. 

През последното десетилетие се наблюдава нарастване на фирмите „еднорози“ – частни компании на стойност 1 млрд. долара или повече, отбелязва Сирай Халик, инвестиционен партньор в Atomico. 

През 2014 г. Европа беше дом на само 22 „еднорога“, докато днес в региона има над 100, сочат собствените данни на Atomico.

„Сега талантът съществува тук, менторството съществува тук. Всички тези ключови съставки, които са необходими за европейските истории на успеха всъщност съществуват“, коментира още Халик. Според него „сме на прав път“. 

За последното набиране на финансиране от има повече желаещи – целта на Atomico е била да генерира 750 млн. долара, включително от институционални инвеститори. Компанията не издава имената на своите партньори, но заяви, че сред тях има пенсионни и суверенни фондове, както и европейски стартъпи като Adyen, Klarna и TransferWise. С този последен инструмент за инвестиции общите активи на Atomico под управление достига 2.7 млрд. долара. 

Последните месеци бяха силни за фондонабирането на Стария континент, като бяха генерирани стотици милиони долари в подкрепа на технологичните фирми извън Силициевата долина. Balderton Capital на Revolut например набра 400 млн. долара през ноември. Eдин от ранните инвеститори на Spotify – Northzone, обаче закри своя фонд от 500 млн. долара. 

Миналата година стартиращите фирми в Европа успяха да съберат над 30 милиарда долара, сочат различни данни. Това се случи благодарение на увеличаването на броя на 100-милионните т.нар. „мега-кръгове“. На континента се наблюдава засилен интерес от американски и азиатски инвеститори в технологиите – тенденция, даваща тласък на европейските рискови капитали да останат конкурентоспособни.

Фокус Европа

Новият фонд на Atomico вече започна да разпределя парите, като инвестира технологичната компания за градско селскостопанство Infarm и биотехнологичната Healx. От създаването си Atomico е подкрепил над 100 стартиращи компании, включително Klarna и Supercell, производителя на мобилна игра „Clash of Clans“. 

Фондът Atomico инвестира и в много американски компании, но по думите на Халик сега стратегията е насочена основно към Европа. 

Той обясни, че инвестиционният посредник няма нужда да инвестира в страни отвъд Европа, освен с малки изключения на компании на по-късен етап от развитието си от САЩ, искащи да се разширят към Стария континент. 

Новият фонд ще бъде разделен на три екипа, фокусирани върху потребителите, предприятията и върховите технологии. 

Новината идва в интересен момент за технологичните инвеститори, следвайки притесненията, че финансирането на стартъпи може да пресъхне след неуспешното първоначално публично предлагане и напрежението около бизнеса WeWork. 

Опасенията са свързани с липсата на рентабилност сред иначе популярни компании, като тази или Uber, което накара някои инвеститори в технологичния сектор да извърнат поглед в друга посока. 

Въпреки скорошния пример на WeWork, Халик казва, че Atomico ще продължи да залага на губещи компании, позовавайки се на гиганта за електронна търговия Amazon като „отличен пример“ на компания, която не е имала нужда да достигне рентабилност в началото, за да се превърне по-късно в успешна. 

Халик подчерта, че фирмата му за рисков капитал оперира отдавна в Европа и има дисциплина в наблюдаването на стартъп екосистемата. Подкрепи Economic.bg