Фондовият пазар в Гърция се срива устремно

Предсрочните избори изправят Атина пред нова финансова криза

Фондовият пазар в Гърция се срива устремно
Автор: Михаил Михайлов

След като вчера фондовите и облигационните пазари в Гърция претърпяха спад с цели 13%, което доведе до най-нисък основен индекс за последните 27 години, днес бе отчетено понижение с нови 4%, според информация на Euronews. Причината за рекордния спад е решението на гръцкото правителство да обяви предсрочни президентски избори, насрочени за 17 декември, което е два месеца по-рано от предварителните планове.

От началото на седмицата доходността на 10-годишните гръцки облигации се е повишила с 0.75%, като нивото и премина 8%, но това покачване не е причина да се разсее безпокойството на радикалната лява опозиция, която е твърдо против реформите. Програмата на строги ограничения може да се окаже основен инструмент в ръцете на левите за предстоящите избори, които са склонни да я използват за увеличаване на обществената подкрепа.

От друга страна правителството се оправдава с ниските нива на борсовите показатели, за което свидетелстват действията им от последните дни.

Финансовият анализатор Теодор Кринтас от Attica Wealth Management също коментира незавидното положение на фондовите пазари: „Така че, ако сте международен инвеститор в съответната страна, а има възможност тя предсрочно да влезе в избори, от които крайния резултат е твърде неясен, то най-лесното решение е да продаваш и да се махаш“.

Сред трейдърите в Атина все по-усилено се говори за „Черния вторник“ на гръцката фондова борса, който доведе до рекорден дневен спад от 1987 г. насам. Инвеститорите са на мнение, че правителството залага твърде много с изтеглянето на президентските избори и сега те търсят логичен изход от гръцкия пазар.

Коментари: 0