Ford остава в Китай и обясни на Тръмп защо

Компанията реши да произвежда Focus Active в азиатската страна, но да не го продава в САЩ

Ford остава в Китай и обясни на Тръмп защо

Снимка: БТА

3773 ~ 1 мин. четене
Вчера Доналд Тръмп отправи бизнес съвет към Ford: заради високите американски мита върху вносните автомобили от Китай, компанията може да започне да произвежда новия си Focus Active в САЩ. Компанията обаче не само ще остане в Китай, но и отговори на американския президент защо.

 „Няма да е изгодно да се произвежда Focus Active в САЩ, като се имат предвид очакваните годишни продажби от под 50 хил. бройки”, заявиха от Ford.

Новият малък SUV на компанията е проектиран в Европа, като плановете бяха да започне да се произвежда в Китай през втората половина на 2019 г., след което част от продукцията да се изнася към американския пазар. Впоследствие Ford обяви, че се отказва от този план заради митата на Тръмп срещу Китай, които биха оскъпили новия модел прекалено. Сега обаче компанията е решила да произвежда Focus Active в Китай, но да не внася бройки в САЩ.

Белият дом наложи мита върху вносни китайски стоки на обща стойност 50 млрд. долара, включително върху някои автомобили. Американският държавен глава аргументира действията си с твърдението, че азиатската страна е извършвала нечестни търговски практики спрямо САЩ, както и че е крала интелектуална собственост.

Ford е категорична, че няма планове да започне да произвежда Focus Active на американска територия, а освен това няма намерение и да го продава там.
Подкрепи Economic.bg