Foxconn заменя 60 000 служители с роботи

Компанията смята да продължи с внедряването на изкуствен интелект

Foxconn заменя 60 000 служители с роботи
3824 ~ 1 мин. четене

Kитайският промишлен гигант Foxconn съкращава 60 000 души, които ще замени с роботи. Така в компанията ще продължат да работят само 50 000 служители от 110 000.

Foxconn съобщи още, че ще използва роботехника, изкуствен интелект и други иновационни промишлени технологии за изпълнение на еднотипни задачи, които досега се изпълняваха от хора, предаде Kaldata. Част от персонала пък ще бъде обучен да изпълнява по-сложни дейности в рамките на производствениа процес, като контрол на качеството, изследвания и развойна дейност.

Компанията планира да продължи с внедряването на роботизирани системи в своите предприятия, но засега не се предвижда замяната на всички хора.

Роботите определено започват да изместват хората в различни професионални сфери. През изминалите 12 месеца 35 китайски компании инвестираха 4 милиарда юана ($610 милиона) за внедряване на изкуствен интелект в поточните линии. Китайското правителство съобщи, че още 600 компании имат подобни планове.

Аналитиците на компанията Deloitte и от Оксфордския университет считат, че през следващите 20 години поради роботизация и изкуствен интелект ще бъдат съкратени и уволнени 35% от работниците и служителите в промишлените предприятия. Замяната на хиляди хора с роботи може да бъде причина за възникване на сериозни социални проблеми.

Подкрепи Economic.bg