\"Фраматом” ще участва в АЕЦ \"Белене\" само като доставчик

Смятам, че този път ядрената централа ще бъде построена

Станислав Георгиев, представител на \"Фраматом“ за България

\
Автор: Александра Сотирова

Преди дни по време на среща между Министерство на енергетиката в лицето на министър Теменужка Петкова и старши вицепрезидента на дружеството Фредерик Леливър стана ясно, че френската ядрена компания "Фраматом" е готова да участва в процедурата за АЕЦ „Белене” и очаква нейното започване. С представителя на компанията за България Станислав Георгиев разговаряхме за миналото и бъдещето на АЕЦ "Белене", как френската фирма може да се включи в проекта и ще се осъществи ли наистина той.


- Разкажете ни повече за „Фраматом”. С какво се занимава компанията, къде оперира и с кого работи? Каква е дейността ѝ в България?

- „Фраматом” е най-голямата френска компания, която се занимава с атомна енергетика. Дейността ѝ включва проектиране на нови атомни централи, минава през тяхното изграждане и въвеждане в експлоатация. Самата експлоатация на ядрените централи, които строи „Фраматом”, се осъществява от друга фирма в групата. „Фраматом” работи в Европа, Германия, САЩ и има свои офиси като за нея работят десетки хиляди специалисти. „Фраматом” е нова компания, защото преди една година същата беше известна под името „Арева”, но по определени причини в началото на тази година се стигна до нейното преструктуриране, в резултат на което се родиха две нови фирми – „Орано” и „Фраматом”.

Дейността, която беше в рамките на „Арева” се раздели на две. Дейностите, свързани с добива на уран, производството на свежо гориво и извеждането от експлоатация на ядрени централи са към „Орано”, а проектирането и изграждането на нови атомни централи остана в обема на дейност на „Фраматом”. Това не е ново име в ядрената индустрия, и известно на хората, които се занимават с ядрена енергетика от над 15 години. То беше избрано за име на фирмата, която се занимава с проектиране и изграждане на атомни централи. 67% от акциите на компанията са собственост на френската държавна EDF Energy и може да се каже, че „Фраматом” е държавно дружеството.

„Арева” участва в модернизацията на 5 и 6 блок в АЕЦ „Козлодуй” в периода 2002-2006 г. Когато процесът беше завършен успешно, по взаимно желание на двете фирми и спазвайки закона за Обществените поръчки се стигна до подписване на договор за поддръжка на замененото оборудване от страна на фирма "Арева" в блоковете в централата. Оттогава до момента взаимоотношенията между двете компании се базират на този договор за услуги, подписан от АЕЦ „Козлодуй”, който действа и в момента.

- До кога важи договорът?

- Той се преподписва вече три пъти - на всеки три години централата обявява търг, в който може да участва всеки, който може да изпълнява тези услуги. Договорът се преподписва вече общо 9 години като се надяваме, че ще имаме още един, процесът на договаряне на който ще се осъществи евентуално през 2019 г. Фирмата ще има евентуално още един отделен договор за АЕЦ „Козлодуй“, който е  за  доставка и инсталиране на две системи HERMETIS, които се инсталират в първи контур и дават информация за състоянието му в случай на авария. Ако се подпише договорът, то той ще се изпълнява в следващите две години - 2019-2020 г.

- Актуалната тема в България е бъдещето на АЕЦ „Белене” и всички очакват с нетърпение да разберат какво ще е то. Напоследък все повече се шуми, че инвеститорски интерес към проекта АЕЦ „Белене” има от всички точки на света - Корея, Китай, Франция, Русия... Енергийният министър Теменужка Петкова неведнъж е заявявала, че ще се радва, ако компания като „Фраматом” участва в процедурата за АЕЦ „Белене” и че от Франция има официален инвеститорски интерес. Под каква форма евентуално може да участва френската компания в проекта АЕЦ „Белене” и има ли реален инвеститорски интерес от ваша страна?

- За да уточним нещата, това което министър Петкова казва, е това, което Българската страна очаква. Това, което нашата фирма е направила до момента за проекта АЕЦ „Белене”, е следното. След като официално започна да се говори за рестартиране на проекта, след като беше заплатено оборудването на руснаците, след като беше поръчана процедурата за търсене на инвеститор, колегите от „Фраматом” се заинтересуваха от този процес и им беше дадена информация. След това от компанията изпратиха кратко писмо до министър Петкова, в което се заяви интерес към проекта. „Фраматом” заяви интерес да участва в проекта за изграждане на 1 и 2 блок на „Белене” в обема на дейности, които бяха предвидени за фирма „Арева” в момента на прекратяването на проекта през 2012 г. Това беше казано като първа точка в писмото. Във втората точка на писмото беше казано, че ако тези дейности бъдат поръчани на „Фраматом”, то фирмата е готова да проучи възможността за осигуряване на финансиране за изпълнение на този обем работа чрез осигуряване на експортен кредит.

Ако трябва да обясним с по-прости думи, това означава, че съответно фирмата ще опита да осигури финансов ресурс за изпълнение на своя обема дейности и ще осигури свежи пари, с които тези дейността ще се изпълнят. Вложените от нас пари ще трябва да ни бъдат върнати на кредитната агенция, при съответни условия, от бъдещия инвеститор в проекта, който ще е и собственик на проекта
.

- Каква ще е евентуално стойността на този заем?

- Това е много чувствителна информация. Не можем да кажем, че стойността на услугите определени за изпълнение на фирма "Фраматом" се припокрива със  стойността на същите през 2012 г., тъй като цените тогава са били едни, а сега ще бъдат други. Грубо казано през 2012 г. обемът, който беше определен за изпълнение от „Арева”, възлизаше на около 30-35% от общия обем работи за двата блока.

- Може ли еднозначно да отговорите на въпроса дали „Фраматом” има интерес само към доставка на оборудване за АЕЦ „Белене” и няма реален инвеститорски интерес?

- Както вече казах „Фраматом” има интерес да участва в проекта с обема на дейности, които му бяха поръчани през 2012 г. чрез осигуряване на експортен кредит, но пак подчертавам, че компанията по този начин ще опита да осигури свежи пари за изпълнение на своя обем от дейности в проекта, което е много важно. Ние сме готови да работим с всеки, който пожелае този проект да се осъществи, тоест евентуално и с руснаци, и с китайци, и с корейци - споменавам тези компании, които се споменават и от енергийното министерство.

- Ако приемем, че една от цитираните фирми стане стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене”, то тя ще може да работи с „Фраматом” за доставка на услуги и оборудване за проекта?

- Ако пожелае.

- Тоест пряко „Фраматом” ще участва ли в процедурата за АЕЦ „Белене”, както се говори напоследък?

- Доколкото разбрах от г-жа Петкова „Фраматом” ще бъде поканена да участва в процедурата. Това поне е нейното заявление. По какъв начин „Фраматом” ще обясни на Министерството на енергетиката своето участие, това е работа на моите колеги от Франция. Дали отговорът на „Фраматом” ще се хареса на министерството или не, това е съвсем друг въпрос.

Министерството на енергетиката в момента предлага начална позиция с тези покани, които евентуално ще бъдат изпратени. Ведомството дава своите отправни точки, от които би желало да започне процесът, но никъде не споменава, по думите на г-жа Петкова, че тези условия са абсолютно задължителни. Тоест, когато дойде една покана, всеки поканен може да предложи своите условия за участие в този процес. След като се получат всички отговори от поканените фирми, те ще бъдат прегледани, оценени, ще бъде направен  short list и процесът ще продължи с компаниите, които избере министерството. Нещата са отворени, има място за дискусия и за обсъждане на началните условия на министерството и съответно тези на всеки един от потенциалните участници.

- Говори се, че реален инвеститорски интерес към „Белене” няма. Съществува ли наистина такъв от страна на Китай, Корея или Русия?

- Имайте предвид, че сега условията са коренно различни от втория и първия опит за изграждане на АЕЦ „Белене”. Сега вече има готово оборудване за първи контур и това е огромната разлика. През 2012 г. нямахме такова нещо и имахме само подготвени документи и технически проект. Сега това готово оборудване ни задължава да се замислим какво ще правим с него, ако не тръгне проектът. Опитахме вече на държавно ниво да го продадем, но не стана. Условията в енергетиката ни вече са съвсем други. Ясно е, че базовите мощности, с които разполага страната, поне половината от тях са ТЕЦ-овете, по финансови причини след определен период от време ще трябва да бъдат спрени. Тези нови условия дават предпоставки и за наличие и на инвеститорски интерес от споменатите от вас фирми, още повече, че по думите на Министър Петкова той е заявен официално.

- Френската компания, под едно или друго име, не е ли загубила вече доверие към работата си с българската държава, познавайки политическото минало на проекта?

- Това е емоционален въпрос. Когато говорим за политиката на дадена фирма, става въпрос за финанси. Тоест, преди да бъде подписан договор по него се водят съответните преговори. Емоцията тук няма нищо общо, това че аз не съм доволен от някой около мен не означава, че ако имаме общи финансови цели няма да работя с него. Доверието се поставя първо на договорна основа и то вече не е това, което е било някога. Ако условията, които се договорят и предложат за съвместна работа се приемат от двете фирми, нещата ще станат, ако не са – няма.

- Може ли реакторите за АЕЦ „Белене” чисто технически да бъдат внедрени и да заработят в АЕЦ „Козлодуй”?

- На този свят всичко може, но има неща, които трябва да се предвидят. Имаме два блока, които работят на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, които са изградени преди 30 години при тогавашните условия, допускания, изисквания, сеизмични и т.н. Ако трябва да сложим на същата площадка нови блокове, трябва да помислим тя пригодена ли е за тях. Сега проектът има своите характеристики, например колко тежи цялото съоръжение, ще може ли да го поставим там. Когато се решават такива неща, трябва да се предвидят много фактори. Много хора казват, че площадката на "Козлодуй" е готова и пригодна за строителство на още два блока, защото има това и това, и няма нужда да строим нови мощности на друга площадка. Ако имате една стара къща, но искате да построите нова, какво ще правите – ще строите на празно място или ще бутнете най-напред старата и тогава ще строите?

- Технически възможно ли е руските реактори да работят с френско гориво?

- Технически е възможно. „Фраматом” е осигурявала горива за своите централи, които е строила. Доколкото чух от госпожа Петкова в процедурата е заложено, че бъдещият инвеститор трябва да реши този въпрос по начин, който се изисква от Европейската комисия, а то е да има алтернатива на доставките. Бъдещият инвеститор трябва да помисли по този въпрос и той може да попита „Фраматом” може ли вие да правите гориво, колко време ви трябва да го направите и т.н., но в момента това не е факт. Ядрено гориво за такива типове централи се прави от „ТВЕЛ” Русия и се предлага от „Уестингхаус“.


- Ще има ли АЕЦ "Белене" и реално ли е да се случи за 10 години и на цена 10 млрд. евро?

- Ще знаем колко ще струва, след като се построи централата. Даже една обикновена къщичка започва с проект, в който се казва толкова време, толкова пари и като започнем да го правим изведнъж се оказва, че основите не стъпват на твърда структура и трябва да се прави нещо допълнително. Това е нормална инвестиционна практика. Като човек, който живее в България мисля, че този път "Белене" ще стане и се надявам да стане – страната ни има нужда от тези мощности.

Коментари: 0