Huawei ще затегне сигурността си с 2 млрд. долара

Компанията иска да разсее подозренията, че изпраща данни към китайското правителство

Huawei ще затегне сигурността си с 2 млрд. долара

Снимка: БТА

Китайският производител на смартфони и техническо оборудване за телекомуникациите Huawei обяви, че през следващите 5 години ще инвестира 2 млрд. долара в затягане на киберсигурността си, пише Reuters.

Средствата ще бъдат използвани за наемане на още експерти по киберсигурност и за обновяване на лабораториите на компанията. Всичко това цели изсветляване на имиджа на Huawei, която се сблъсква с откази от редица държави да им достави  5G-оборудване заради опасения, че сигурността ѝ не е на ниво и че изпраща данни към китайското правителство.

През последните седмици обикновено потайната китайска фирма влезе в новините заради ареста в Канада по искане на САЩ на финансовия ѝ директор Мън Ванчжоу, която също така е дъщеря на основателя на Huawei Рен Женгфей. Това изостри проблемите на производителя, който на практика е изцяло изхвърлен от американския пазар, а освен това се сблъсква със забрани да изгради 5G-мрежи в Австралия и Нова Зеландия.

Обикновено потайната китайска фирма е съобщила за планираната си инвестиция на една от най-задълбочените си пресконференции в офиса в китайския град Дунгуан. На срещата са присъствали около 20 международни журналисти.
Коментари: 0