Франция и Нидерландия в битка за финтех короната на Великобритания

Обединеното кралство губи блясъка си след Брекзит

Франция и Нидерландия в битка за финтех короната на Великобритания

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Великобритания търси начин как да остане на финтех картата на Европа, докато Франция и Нидерландия влизат в ожесточена битка за короната ѝ. Плюсовете на Обединеното кралство избледняват на фона на ударите от Брекзит, COVID и атаките от останалите страни членки на Европейския съюз. Затова сега се търсят възможности за запазване на статута. Това става ясно от изводите в правителствен доклад, цитиран от Reuters. 

Излизането на Великобритания от ЕС ограничи възможностите й и я направи по-малко привлекателна за финтех компаниите. Докладът, зад който стои Рон Калифа, бивш главен изпълнителен директор на финансовата компания Fintech Worldpay, предлага „модел на стратегия и доставка“, с който ще се стартира програма за издаване на бързи работни визи за висококвалифицирани кадри и нов многомилиарден фонд за финансиране на нови проекти.

„Изготвеният модел цели да подпомогне финансовите услуги и да запазим мястото ни на център за иновации“, поясни Калифа. 10% от световния финтех пазар е концентриран във Великобритания, като генерира 11 милиарда лири (15.6 милиарда долара) приходи.

„Тази стратегия допринася изключително много за нашия план за запазване на британската финтех корона“, заяви финансовият министър Риши Сунак, добавяйки, че правителството ще отговори своевременно на нуждите на бизнеса.

Докладът препоръчва по-гъвкави и толериращи правила за компаниите от сектора, за да се достигне нивото на САЩ.

Напускането на ЕС и излизането от единния пазар е изключително голямо събитие, така че Обединеното кралство трябва да направи нещо значително, за да накара финтех компаниите да останат тук“, каза Кей Суинбърн, заместник-председател на финансовите услуги в консултантската компания KPMG и сътрудник в изготвянето на стратегията.

Прегледът се стреми да обедини точките в политиката за финтех в правителствените отдели, регулаторните органи и усилията на частния сектор в рамките на нов Център за финанси, иновации и технологии (CFIT).

Докато Великобритания се старае да запази позициите си в бизнес средите и сред инвеститорите, страните членки на ЕС всячески се мъчат да й изземат ролята ѝ. Борбата между Нидерландия, Франция и Германия се задълбочава и всяка от тях прилага различни политики, за да се превърне в новия икономически център на континента.

Пoтoĸът oт бизнecи, ĸoитo ce мecтят в Hидepлaндия зapaди пocлeдицитe oт Бpeĸзит, ocтaвa вce тaĸa cилeн и пpeз 2020 г., нeзaвиcимo чe чyждecтpaннитe инвecтиции ca нaмaлeли c eднa чeтвъpт вcлeдcтвиe нa СОVІD yдapитe, coчaт oфициaлни дaнни, цитирани от Reuters. Според Hидepлaндcĸaтa aгeнция зa чyждecтpaнни инвecтиции от 2016 г., когато бе референдумът за Брекзит, в страната си мигрирали общо 218. Видимо, бpитaнcĸитe бизнecи все повече пpeдпoчитaт Aмcтepдaм,с ĸoeтo нидерландската столица измecтвa френската. 

Все още няма данни колко са фирмите, които са предпочели Германия. Към момента обаче анализите показват, че борбата за европейско икономическо господство ще се развие между Франция и Нидерландия.

Министърът по европейските въпроси на Франция Клемент Бон, един от най-близките помощници на френския президент Еманюел Макрон, заяви, че ЕС винаги ще дава една сигурност на компаниите, която не могат да получат, ако останат във Великобритания, предава Bloomberg. Той добави, че страната му може да се справи по-добре с привличането на работна сила и бизнеси и поясни, че въпреки временното изоставане в надпреварата, „това не е краят“.

Брекзит не влияе върху конкурентоспособността на Обединеното кралство, нито върху финансовия му сектор – не вярвам в това, но създава несигурност. За разлика от това ЕС носи сигурност и форма на стабилност“, пояснява Бон.

Коментари: 0