Все повече британски фирми се спасяват в Нидерландия

Франция изглежда по-малко интересна за релокиране след Брекзит

Все повече британски фирми се спасяват в Нидерландия

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Потокът от бизнеси, които се местят в Нидерландия заради последиците от Брекзит, остава все така силен и през 2020 г., независимо че чуждестранните инвестиции са намалели с една четвърт вследствие на COVID ударите, сочат официални данни, цитирани от Reuters.

Амстердам успя да привлече компании от различни сфери – финанси, медицина, селско стопанство, логистика, дистрибуция и ред други. Те правят тази крачка в опит да си осигурят безпроблемна търговия в ЕС, след като Островът напусна орбитата му.

По данни на Нидерландската агенция за чуждестранни инвестиции през изминалата година 78 компании са се преместили в страната, като същата бройка е отчетена и през 2019 г. Общо – от 2016 г., когато бе референдумът за Брекзит – те набъбнаха до 218. 

550 пък са компаниите, които в момента преговарят с агенцията за преместването си в страната. Това е „рекордна и невиждана“ бройка, отчитат от ведомството и посочват, че миналата година числото е било 425.

Новомигриралите 78 компании в Нидерландия се очаква да генерират общо 6000 работни места и 544 млн. евро (654.98 милиона долара) инвестиции през първите три години.

Данните показват, че британските бизнеси предпочитат все повече Амстердам, което пък автоматично измества Париж от първото място. Франсоа Вилерой де Галхау, управител на Централната банка на Франция, заяви, че до януари фирмите, предпочели Париж пред Амстердам, наброяват 50. Това са около 2500 работни места, с които Островът ще се раздели, както и активи за около 170 млpд. eвpo (205.96 милиapдa дoлapa).

Коментари: 0