Туроператори излизат на протест с искане за реални мерки в бранша

Те настояват за отпускане на 69 млн. лв., с които да могат да върнат парите на туристите за провалените екскурзии

Туроператори излизат на протест с искане за реални мерки в бранша

Протест на туроператорите от лятото на 2020 г.

Снимка: Красимир Свраков

Туроператорите от „Обединение Бъдеще за туризма“ излизат на протест на 2 март пред Министерския съвет с призив към правителството да ги чуе и да предприеме реални мерки в подкрепа на сектора. От сдружението напомнят, че от 13 март трябва да започнат да връщат парите на своите клиенти за провалените екскурзии заради ограниченията. Тогава изтича едногодишният гратисен период, който беше даден на бранша.

Протестните действия ще преминат под наслов: „Туризъм 2021: Да оцелеем на инат“.

Още вчера, по време на пресконференция, организирана от обединението, от бранша признаха, че нямат нужните средства за връщане на парите на клиентите и призоваха за отпускането на 69 млн. лв., с които да се създаде Гаранционен фонд и от него съответно да бъдат изплатени парите на хората.

Вече една година се опитваме да се задържим на повърхността, да запазим не само ликвидността и заетостта във фирмите, които управляваме, но и достойнството си като български работодатели. През март вземанията на клиенти стават изискуеми, а мерките за спасяването на сектора, предприети досега, са недостатъчни, неефективни и декларативни. Затова считаме, че за да оцелеем, първо трябва да бъдем чути, се казва в съобщението на браншовата организация.

Освен това те настояват и за спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да го запознаят с опасността от бъдещи фалити заради липса на ликвидност и да поискат подкрепа.

Припомняме, че преди дни на среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и министъра на туризма Марияна Николова, беше договорено от 1 март да се възобновят организираните екскурзии в страната, а от 1 април - и тези в чужбина.

Коментари: 0