Франция улеснява гражданството за имигрантите на първа линия срещу COVID

До момента 2 890 души са кандидатствали за френски паспорт, а 74 вече имат такъв

Франция улеснява гражданството за имигрантите на първа линия срещу COVID

Снимка: Pixabay

2690 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Франция реши да се отблагодари на имигрантите, работещи на първа линия в борбата срещу COVID-19, като им предостави гражданство, пише BBC. Министерството на вътрешните работи „покани работещите на фронтовата линия“ да кандидатстват за ускорена натурализация в знак на благодарност за тяхната подкрепа в този тежък момент.

„Здравните специалисти, чистачките, работниците, които се грижат за децата, служителите на касите - всички те доказаха своята ангажираност към нацията и сега е ред на републиката да направи нещо за тях“, заяви Марлене Шиапа, младши министър по гражданството.

Инициативата за ускорено гражданство бе обявена за първи път през септември тази година. Към момента 74 души вече са си извадили френски паспорт по тази процедура. Други 693 са на финалната фаза от получаването му, а общият брой на кандидатствалите е 2 890 души.

Обикновено, за да се получи гражданство, кандидатът трябва да е пребивавал на територията на страната поне пет години, да има стабилен доход, както и да демонстрирал интеграция във френското общество. Но правителството заяви, че работниците на първа линия не е нужно да отговарят на тези изисквания. За тях е необходимо само да са живяли във Франция две години, за да бъдат признати техните „страхотни заслуги“ към страната.

По данни на правителството през 2017 г. имигрантското население на Франция наброява 6.4 милиона души, което предизвиква „сериозна работа за службите по легализация“. Числата сочат, че натурализацията във Франция е намаляла с 10% през 2019 г., в сравнение с 2018 г.

Подкрепи Economic.bg