Франция се готви за исторически срив на винената реколта
Това може да удари допълнително местния винарски сектор, който вече пострада от COVID-19

© ECONOMIC.BG / Pixabay
Производството на вино във Франция може да спадне с цели 30% тази година и да достигне най-ниското си ниво от десетилетия. Причината е, че лозята в страната бяха засегнати от пролетни студове и летни валежи, съобщава земеделското министерство, предава Reuters. Щетите за реколтата може да донесат допълнителни проблеми на местния винарски сектор, чиито продукти се търсят по-малко през последната година заради пандемията от COVID-19 и митата в САЩ.
В първите си прогнози за националното производство на вино френското земеделско министерство прогнозира през 2021 г. между 32.6 милиона и 35.6 милиона хектолитра (бел.р. – хектолитър е еквивалент на 133 стандартни бутилки вино). Това е с 24-30% по-малко от миналата година.
Прогнозата е, че производството на вино през 2021 г. ще бъде на исторически ниско ниво – под тези от 1991 и 2017 г., когато също имаше поражения от силни студове през пролетта“, се казва в доклад на министерството.
Общото производство би било най-ниското от поне 1970 г., показват данните на министерството. Почти всички насаждения са засегнати от студовете. Междувременно дъждовното лято създаде условия за разпространение на плесен, като специфичната болест по лозите порази райони като Шампан, Елзас и Божоле.
Производителите на шампанско предупреждават, че техните възможности за прибиране на реколтата са се свили наполовина. А производителите на вино и преди позицията на министерството бяха прогнозирали, че сланите могат да намалят френското производство с една трета.
С грозде, изоставащо в растежа си с около 10 дни до две седмици спрямо миналата година, все още има време за леко възстановяване на добивите, казва Жером Деспей, производител и ръководител на винената комисия във фермерското сдружение FranceAgriMer. Ранното събиране на реколтата тъкмо започва в далечния юг на Франция, докато през миналата година това стана в края на юли, допълва той.
Производителите на шампанско казват, че дългогодишната им практика да коригират предлагането със запаси от предишните сезони ще предотврати скок в цените на пенливото вино. Последиците за по-широкия пазар на вино може да зависят от това дали щамовете на коронавируса водят до допълнителни ограничения върху ресторантьорския бизнес и туризма.
Производителите на вино се сблъскват с големи трудности тази година. Загубеното производство никога няма да бъде компенсирано от пазарните цени“, добавя Деспей
В Италия, най-големият производител на вино в света, асоциацията на фермерите Coldiretti изчислява, че производството може да спадне с 5-10% тази година до 44-47 милиона хектолитра. Високите температури са довели до прибирането на реколтата една седмица рано на юг, докато на север растежът на гроздето е закъснял с около 10 дни след силен дъжд.