Франция удължава периода между двете дози на РНК ваксините

Целта е да се ускори имунизационната кампания, обяви здравният министър

Франция удължава периода между двете дози на РНК ваксините

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Франция ще удължи периода между първата и втората доза на РНК ваксините от четири на шест седмици, считано от 14 април, обяви здравният министър Оливие Веран, цитиран от Reuters. Според него имунизационната кампания трябва да се ускори, за да може по-бързо да се придобие стаден имунитет.

Френският здравен регулатор първоначално препоръча ваксината да се поставя в шестседмичен интервал, но властите заявиха, че не разполагат с достатъчно данни за ефективността на препарата при толкова дълъг период. Сега обаче Веран заяви, че проучванията са дали положителни резултати за по-дълъг времеви прозорец между дозите, което „е добра новина за нас, като се има предвид, че винаги се уповаваме на данните“.

Франция одобри използването на РНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Здравният министър поясни още, че от понеделник ваксината на AstraZeneca ще бъде достъпна и за всички лица на над 55-годишна възраст. До момента тя се поставяше на по-млади хора под, по препоръки на компанията производител.

По думите на министъра вече има признаци, че третата национална блокада, която бе наложена в страната на 4 април, започва да води до намаляване на броя на заразяванията, но въпреки това е рано да се говори за облекчаване на мерките.

Коментари: 0