Французите са спестили 120 млрд. евро заради пандемията

Компаниите изразходват само малка част грантовете, дадени им от държавата

Французите са спестили 120 млрд. евро заради пандемията

Снимка: Pixabay

528 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Френските домакинства са натрупали спестявания от 120 млрд. евро през 2020 г., по данни на централната банка. Сред причините е консервативният портфейл и мерките срещу разпространяване на заразата. Държавната помощ също е спомогнала за достигането на тази сума, пише Bloomberg.

Пандемични спестявания

Кога и как френските потребители ще увеличат харченето е ключово за икономическото възстановяване. В страната няма пълна блокада, но барове и ресторанти все още са затворени, а полицейският час започва в 18:00 ч. Всичко това поддържа разходите на домакинствата ниски. А с увеличението в броя на хоспитализираните шансът за непосредствено премахване на ограниченията намалява.

Ключът е в сигурността. Когато хората не се притесняват за утрешния ден, спестяванията им ще допринесат за икономическото възстановяване“, заяви гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало.

Централната банка смята, че има свръхзапасяване и при бизнеса. През 2020 г. брутният дълг на нефинансовите предприятия е нараснал с 217 млрд. евро, кешовите позиции също са се увеличили с 200 млрд. евро. Това показва, че повечето фирми изразходват само част от грантовете, дадени им от държавата.

Подкрепи Economic.bg