Франция към Иран: Спрете да ни пришпорвате за икономически облекчения

Според френския външен министър Жан-Ив Ле Драйън е време близкоизточната страна да спре със заплахите

Франция към Иран: Спрете да ни пришпорвате за икономически облекчения

Френският външен министър Жан-Ив Ле Драйън

Снимка: Wikimedia

480 ~ 1 мин. четене
Според Франция ЕС ще се забави с изготвянето на план как да се смекчат санкциите на САЩ срещу Иран, които ще влязат в сила през август. Именно затова европейската държава призовава Техеран да спре да пришпорва ЕС и да прекрати заплахите за оттегляне от ядреното споразумение със световните сили.

Според френския външен министър европейските лидери е малко вероятно да успеят преди октомври да съставят пакет от икономически мерки за запазване на ядреното споразумение с Техеран. Договорът е застрашен да спре да се изпълнява от Иран, тъй като САЩ се оттеглиха от споразумението и върнаха икономическите си санкции спрямо близкоизточната държава.

„Иран трябва да спре постоянно да заплашва да прекрати ангажиментите си спрямо ядреното споразумение”, каза пред радио RTL френският първи дипломат Жан-Ив Ле Драйън. „Те трябва да спрат със заплахите, така че да можем да намерим решенията, за да има Иран необходимите икономически компенсации”, добави той.

Драйън добави, че европейските сили, както и Русия и Китай, работят да съставят финансов механизъм, който смекчи щетите от планираните тежки американски санкции срещу Техеран. „Опитваме се да съставим плана преди планираните санкции да влязат в сила в началото на август, а след това друг набор от санкции през ноември. За началото на август изглежда твърде рано, но се опитваме да го направим до ноември”, обясни френският външен министър.
Подкрепи Economic.bg