Франция предлага ЕК да създаде възстановителен фонд с €300 млрд.

Средствата ще бъдат набрани чрез издаването на общ европейски дълг в периода 2021-2023 г.

Франция предлага ЕК да създаде възстановителен фонд с €300 млрд.

Снимка: Unsplash

496 ~ 2 мин. четене
Франция e предложила на Европейската комисия да издаде облигации, с които да финансира фонд за възстановяване на Европейския съюз на стойност 1-2% от годишния брутен вътрешен продукт, или 150-300 милиарда евро, през периода 2021-2023 г., предава Reuters, позовавайки се на правителствен документ.

ЕС обсъжда как да даде тласък на растежа след спада, причинен от разпространението на пандемията от коронавирус.

Очаква се ЕК да отправи официално предложение за нов общностен бюджет за всички 27 държави членки за периода 2021-2027 г., като това би трябвало да се случи през седмицата, започваща на 18 май. Финансовата рамка ще бъде актуализирана заради кризата.

Според френските власти размерът на предложения от тях фонд трябва да е с размер от 1-2% от брутния национален доход на ЕС през идните три години. Това „би осигурило на бюджета на ЕС увеличение от 150 до 300 млрд. евро всяка година в периода 2021-2023 г.“, пишат французите в документ за обсъждане във Фонда за възстановяване.

„Заемите за държавите членки могат да помогнат за преодоляване на разликата, но трябва да останат и допълващи безвъзмездните средства. За да се осигури максимална добавена стойност, тези заеми трябва да имат гратисен период, много дълъг падеж и ниска лихва. Важно е също така този фонд да бъде създаден възможно най-скоро, по възможност преди влизането в сила на следващата международна финансова рамка.“

Лидерите на ЕС се съгласиха миналия месец за изграждането на фонда, но оставиха неразрешени повечето подробности около него.

Париж предложи на Комисията да извърши бързо еднократно издаване на облигации с падеж 2-8 години. Предлагат се също те да бъдат гарантирани от националните правителства. Такива облигации биха могли да бъдат предоговорени за дълго време, преди в крайна сметка да бъдат изплатени от бюджета на ЕС.
Коментари: 0