Франция предотвратила голям атентат преди Евро 2016

Извънредното положение се удължава до края на годината

Франция предотвратила голям атентат преди Евро 2016

Френските служби за сигурност са предотвратили голям терористичен атентат преди Европейското първенство по футбол. Това съобщи премиерът Манюел Валс, цитиран от AFP.

„Предотвратихме редица други атентати през последните месеци. Един от тях – непосредствено преди Евро 2016, като той можеше да се окаже особено смъртоносен“, каза Валс на съвещание, посветено на ситуацията в страната след атаката в Ница на 14 юли.

Френският парламент вероятно ще удължи извънредното положение до началото на 2017 г., а не с 3 месеца, както предвижда настоящият законопроект на кабинета, съобщиха източници от парламента и правителството.

„Вероятно ще има споразумение между левицата и десницата по този въпрос“, твърдят те. Законопроектът ще бъде обсъждан във вторник вечерта и в сряда в двете камари на парламента – Националното събрание и Сената, добавя агенцията.

Извънредното положение позволява задържане на заподозрени и обиски в домовете им, без да има безспорни доказателства за вината им. Този режим позволява на полицаите да носят оръжие и в извънработно време.

Те няма да носят наказателна отговорност, ако използват служебното си оръжие в ситуация на смъртна опасност, като тази при атентатите срещу „Шарли Ебдо“, съобщават френски медии. 

Освен това ще се гарантира и анонимността им, за да се запази тяхната сигурност.

Коментари: 0