Франция глоби Amazon с $4.5 млн.

Тя е за нарушение на конкурентните правила

Франция глоби Amazon с $4.5 млн.

Снимка: БТА

Гигантът в електронната търговия Amazon.com бе глобен с 4.5 млн. долара (4 млн. евро) от парижкия търговски съд заради въпроси, свързани с конкуренцията. Проблемът произлиза от въведена злоупотребяваща клауза в договорите с трети производители, уточнява френският сайт Nextinpact във вторник, пише Reuters.

Съдебното решение не е било достъпно публично веднага след обявяването му.

В изявление на Amazon се коментира, че то засяга ограничен брой клаузи, повечето от които са били актуализирани по-рано тази година. „Както винаги, оставаме фокусирани върху развиването на възможно най-доброто обслужване на нашите клиенти и партньори по продажбите“, пише още в него.

Глобата идва на фона на затягащата се регулаторна среда в Европа, където от няколко години се наблюдава активизация на властите в по-стриктната защита на правилата в сферата на конкуренцията и личната неприкосновеност.

Що се отнася до Франция, страната е една от радетелите на по-строгите правила. През юли там бе гласуван и нов дигитален данък в размер на 3% върху приходите на интернет гигантите. Казусът предизвика напрежение между Париж и Вашинготн, които бяха потушени на срещата на върха на Г-7, където двамата президенти – Еманюел Макрон и Доналд Тръмп, се споразумяха европейската страна да премахне налога, когато бъде реформирано глобалното данъчно законодателство.
Коментари: 0