Франция вдига минималната заплата само с 9 евроцента

Решението на правителството разгневи някои леви синдикати

Франция вдига минималната заплата само с 9 евроцента
Френското правителство обяви, че минималната заплата от 2017 г. няма да получи друг стимул, освен автоматичното повишение с 0,93%. 

Въпреки обещанията на президента на Франция Франсоа Оланд, че ще се фокусира до края на мандата си върху борбата за най-слабите, хората на минимална заплата няма да бъдат зарадвани тази година, пише изданието The Local.

Увеличението се равнява на девет евроцента от минималното почасово възнаграждение, което ще се увеличи от 9,67 евро на 9,76 евро. Това означава, че месечната минимална заплата ще нарасне с около 14 евро до 1466 евро преди облагане, или 1141 след облагане с данъци. 

Решението на управляващата партия разгневи някои леви синдикати, очаквали значителна промяна. Междувременно експерти препоръчаха на Министерството на труда да няма голямо увеличение, тъй като това може да навреди на крехката френска икономика. 

За последно френската минимална заплата е получавала голямо увеличение след избирането на Франсоа Оланд през 2012 г., когато беше повишена с 2%, припомня Фокус. 
Коментари: 0