Французи призовават Обама да се кандидатира за президент на Франция

Те смятат, че чужденец би бил най-добрият държавен глава и събират подписи в подкрепа на идеята

Французи призовават Обама да се кандидатира за президент на Франция
548 ~ 2 мин. четене

Група французи започнаха кампания с идеята бившият американски президент Барак Обама да се кандидатира за държавен глава на Франция, тъй като той има „най-добрата автобиография в света“ и е „чужденец“, съобщава британския вестник Daily Express.

Малко след като бившият президент на САЩ определи времето си на поста като „честта на живота му“, група от негови поддръжници, наречена „Обама 17, стартира петиция, чиято цел е да събере 1 милион подписа преди 15 март – необходимата цифра, за да се кандидатира на предстоящите президентски избори.

Плакати, популяризиращи петицията, са разлепени из цял Париж и досега 27 хил. души са се подписали в подкрепа на идеята.

Сайтът на петицията, който призовава гласоподавателите да направят „радикален избор“, гласи: „Французите са готови да правят радикални избори. Което е хубаво, защото ние имаме радикални идеи, които да им предложим“.

„Барак Обама завърши втория си мандат като президент на САЩ на 21 януари, защо да не го наемем за президент на Франция?“, питат авторите на петицията.

„В момент, когато Франция е на път да гласува масово за крайната десница, ние все още можем да дадем урок по демокрация на планетата, като изберем чужденец за френски президент“, подчертават те.

Как се е зародила идеята за тази инициатива?

„Започнахме да мечтаем за тази идея 2 месеца преди края на мандата на Обама. Мечтаехме за възможността да гласуваме за някой, на когото наистина се възхищаваме, някой, който би могъл да ни води напред към светлото бъдеще. Тогава си помислихме, че независимо дали е възможно или не, дали той е или не е французин, ние трябва да го направим, да дадем на французите надежда...“, обясни говорител на организацията, разпространяваща петицията.   

„Да живее Републиката, да живее Обама, да живеят Франция и САЩ“, завършват те.

Това не е първата кампания, в която гласоподавателите са пожелали невъзможното, молейки Обама да се намеси във френската политика. През миналата година бяха пуснати поне 2 петиции, призоваващи за лидерство на бившия американски президент, но настоящата е най-успешната до момента.

Последните социологически проучванията, посветени на вота във Франция, показват, че лидерът на крайната десница Марин Льо Пен ще спечели първия тур, а далеч по-умереният Еманюел Макрон ще триумфира на балотажа.

Подкрепи Economic.bg