Френската икономика се оказа по-силна от очакваното

Централната банка прогнозира по-силен растеж през втората половина на годината

Френската икономика се оказа по-силна от очакваното

Снимка: Pixabay

548 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Френската икономика преодолява пандемията от COVID-19 по-добре от очакваното, насочвайки се към по-силен растеж тази година, информират от централната банка на страната. Активността бележи по-слабо понижение спрямо първоначалните очаквания на институцията от края на 2020 г., предава Bloomberg. Причината се корени в инвестициите на домакинствата и бизнеса, които остават на стабилно ниво въпреки националната блокада през изминалите месеци.

Централната банка прогнозира по-силен растеж през втората половина на тази година, когато се очаква да бъдат премахнати строгите ограничителни мерки в страната, а ваксинационната кампания да е напреднала достатъчно.

Постепенно се отдалечаваме от мащабните мерки за обществена подкрепа, въведени през 2020 г., които бяха необходими и ефективни за частния сектор. Очакваме връщане към нивата на активност отпреди COVID-19 през пролетта на 2022 г., което е малко по-добре от това, което прогнозирахме през декември миналата година“, заявява гуверньорът на централната банка Франсоа Вилерой дьо Гало.

Според него втората по големина икономика в еврозоната ще избегне рязко повторно свиване на икономиката, от каквото се притесняват бизнесите. Вилерой заяви, че прогнозите на централната банка са всъщност „доста предпазливи“, тъй като взимат предвид здравните ограничения, които се запазват и през първата половина на 2021 г. От правителството пък посочиха, че ситуацията в страната може да започне да се нормализира още от средата на месец април, когато част от мерките би трябвало да отпаднат. 

Централната банка обяви и по-обещаващи прогнози относно пазара на труда във Франция благодарение на държавните програми, чрез които служителите имат шанса да запазят позициите си, преминавайки на по-кратък работен ден. 

Въпреки обнадеждаващите перспективи централната банка поясни, че несигурността около прогнозите й все още е „значителна“ поради постоянно променящата се ситуация с пандемията по света.

Коментари: 0