Френски съд задължи Google да преговаря с новинарските агенции

Търсачката ще трябва да намери справедлив начин за плащане към издателите, чието съдържание използва в своята дейност

Френски съд задължи Google да преговаря с новинарските агенции

Снимка: БТА

Google трябва да започне преговори с издатели във Франция относно плащането за използване на тяхното съдържание. Това гласи решение на апелативният съд, проправяйки пътя за сделка в цялата индустрия в страната.

Решението може да отекне и извън Франция, тъй като и други държави може да предприемат същия ход и да принудят чрез съда Google да седне да преговаря с издателите и информационните агенции, за да намери начин да ги възнагради съгласно правото, залегнало в европейската директива, пише Reuters. То позволява на издателите да изискват такса от онлайн платформи за показване на фрагменти от новини.

„Това е първият подобен случай в света“, заяви френският ръководител на антитръстовия регулатор Изабел дьо Силва, като добави, че френският съд по същество е потвърдил по-ранно решение на органа по конкуренция. „Поведението на Google се свеждаше до това, че предлагаше договор, по който му давате всичките си права без възнаграждение“, каза де Силва, позовавайки се на бизнес отношенията между издателите на новини и компанията.

Решението на френския съд се разминава от обещанието на Google от миналата седмица да плати 1 млрд. длара на издателите в световен мащаб през следващите три години за техните новини, тъй като френското споразумение включва намиране на устойчива методология за възнаграждение на издателите и информационните агенции.

Инструментът на Google за възнаграждение на издателите, наречен Google News Showcase, ще стартира в Германия, където е подписано споразумение с германски вестници, включително Der Spiegel, Stern, Die Zeit, както и в Бразилия с Folha de S.Paulo, Band и Infobae.

Решението на френския съд идва часове, след като Google, най-голямата търсачка в света, заяви, че е планирана да постигне сделка за плащане на френските издатели за техните новини - последният ход за успокояване на медийни групи и заобикаляне на регулаторите на страната.

„Нашият приоритет остава да постигнем споразумение с френските издатели и пресагенции“, се казва в изявление на Google. „Обжалвахме, за да получим правна яснота по някои части от решението и сега ще преразгледаме решението на апелативния съд в Париж.“

А то потвърждава определение от април на френския орган за защита на конкуренцията, който нареди на Google да договори с издатели и информационни агенции „възнаграждението, което им се дължи за повторна употреба на защитено съдържание“.

Със същото решение антитръстовият регулатор разпореди на Google да започне преговори в рамките на три месеца, след като издателите поискаха това.

Коментари: 0