5G обещава революционни промени, а ЕС вече изостава от надпреварата

Основният проблем в Европа е отдаването на радиочестотния спектър

5G обещава революционни промени, а ЕС вече изостава от надпреварата

Снимка: БТА

1684 ~ 2 мин. четене
Темата за 5G набира все по-голяма популярност, а това, че технологията вече е на дневен ред личи от факта, че тя бе широко засегната по време на най-голямото технологично събитие –  Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2018). 

Въпросите се обсъждаха от малките и от големите играчи, от доставчиците на услугата и от производителите на оборудване – с две думи от всички. Индустрията разсъждава как следващото поколение мобилен интернет ще донесе много по-високи скорости на теглене, стрийминг на игри за виртуална реалност, поддръжка на автономни коли и много други приложения. 

Ясно е, че 5G състезанието вече е започнало. Още по-ясно е, че Европа е изложена на риск да изостане зад САЩ, Китай и други азиатски страни, пише CNBC. Това мнение споделя и главният технологичен директор на американската мобилна мрежа Verizon. 

На фона на техния оптимизъм обаче европейските играчи бяха много по-резервирани, включително в контекста на законодателната рамка в Общността. Самият Андрю Ансип, еврокомисар по единния цифров пазар, коментира „Аз съм притеснен“. 

Планът на EС е до 2020 г. най-малко в един голям град във всяка държава членка трябва да има напълно търговска 5G мрежа. За да се случи това, би трябвало да се инвестират 500 млрд. евро. Сегашният темп обаче не съответства на заложените цели.

Част от проблема на Стария континент е разпределението на радиочестотния спектър. Докато на другите места, стремящи  се към напредък, той се предоставя лесно за 5G, то в Европа остава разделена по този въпрос. 

Миналата седмица законодателите решиха да освободят такъв за период от 20 години. Индустрията обаче призовава за срок от поне 25 години с мотива, че това ще стимулира повече инвестиции. 

„Ще ни отнеме време да изградим мрежи, за да си възвърнем тази инвестиция“, коментира Матс Гранрид, директор на организацията за GSМA. Според него има нужда от по-дълъг период на собственост върху радиочестотния спектър, за да могат операторите да се почувстват сигурни, че ще вложат в средства в нещо, което ще е тяхно за по-дълго време. 

Другият проблем са различните правила в 28-те държави членки на ЕС. 

Американски мобилни оператори като AT&T и Verizon имат амбицията да стартират първите си тестови 5G мрежи още през тази и следващата година. Китай пък по всичко личи, че ще е най-големият 5G пазар до 2022 г., сочат данните на CCS Insight.

Новото поколение интернет дава големи обещания на индустрията и страничните отрасли, като технологията най-вероятно ще тласне бизнеса напред. Притеснително е, че на фона на тези прогнози ЕС попада в редиците на изоставащите, въпреки заявките за връщане в редиците на IT лидерите. 
Подкрепи Economic.bg