2020 г. ще донесе рекорден спад на смартфон пазара

Развитието на 5G обаче може да помогне за стимулиране на продажбите към края на годината

2020 г. ще донесе рекорден спад на смартфон пазара

Снимка: Unsplashed

Очаква се пазарът на смартфони в световен мащаб да спадне с 11.9% на годишна база през 2020 г., като доставките се очаква да наброяват 1.2 милиарда единици, съобщи IDC. Тази прогноза следва най-значителния годишен спад през първото тримесечие на 2020 г., главно поради пандемията от коронавирус.

Gartner наскоро съобщи, че глобалните продажби на смартфони са паднали с 20.2% през първото тримесечие. Продажбите на телефони са намалели от 374.9 милиона през първото тримесечие на 2019 г. до 299.1 милиона през същия период на тази година.

Изследването Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker на IDC прогнозира, че доставките на смартфони сега се очаква да намалеят с 18.2% през първата половина на 2020 г. 

Разликата в данните от Gartner и IDC може да се дължи на използването на различни методологии, като броят на анкетираните са различни, но и двете посочват значително намаляване на продажбите на смартфони.

Защо продажбите падат

COVID-19 е основната причина доставката на смартфони да пада, като пандемията засяга тежко потребителските разходи. Тежестта на вируса накара клиентите да се съсредоточат върху закупуването на основни артикули, отказвайки се от несъществени стоки, казва Райън Рийт, вицепрезидент на програмата за глобално проследяване на продажбите на мобилни устройства в IDC.

Изглежда липсата на търсене важи и за технологичния свят, като през първото тримесечие на 2020 г. доставките на компютри също падат. Въпреки това дори този сегмент е в по-добра форма от пазара на смартфони, тъй като повече хора, работещи дистанционно, могат да обмислят да заменят домашните си компютри, преди да заменят своите телефони, отбелязва Рийт.

Географски особености

Китайската икономика беше значително засегната от избухването на COVID-19, но страната наблюдава значителни подобрения, тъй като блокирането и прекъсванията на веригата на доставки започнаха да се облекчават, се посочва в доклада.

Фабриките в Китай възобновиха дейността си и пазарът отвори някои регулации за пътуване, което означава, че вътрешният пазар на Китай може да отчете само едноцифрен спад през 2020 г., според IDC.

Европа, от друга страна, беше силно засегната от коронавируса, особено Италия и Испания. Тези пазари ще продължат да наблюдават двуцифрен спад през тази година, констатира докладът.

Скоростта на опресняване и развитието на 5G обаче могат да помогнат за стимулиране на продажбите на смартфони към края на годината и началото на 2021 г., смята Рийт.

Тъй като 5G телефоните стават все по-популярни, а и цените им скоро ще сравними с тези на другите модели телефони. Очаква се наличието на 4G устройства да намалее, което води до повече 5G покупки и цялостно постепенно увеличение на продажбите на смартфони, отбелязва Рийт.

"Ще видим много потребители, които купуват устройство от следващо поколение. Но те няма да го купуват само защото е 5G, а защото е 5G и е на същата цена като това, което вероятно биха закупили, ако бяха надстроили сегашното си устройство“, допълва той.
Коментари: 0