Gallup: 88% от българите одобряват да не се гонят руски дипломати

Традиционно, у нас отношението към Русия е позитивно, а към него се добавя и влиянието на правителствената позиция

Gallup: 88% от българите одобряват да не се гонят руски дипломати

Снимка: Economic.bg

88% от българите одобряват позицията на правителството по случая „Скрипал“ да не се гонят от страната руски дипломати. Това показва експресен сондаж на Gallup, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни граждани.

Същевременно 61% от съгражданите ни смятат, че по такива важни международни теми трябва да има консенсус  между основните партии, докато 35% предпочитат управляващата пaртия сама да носи полагащата ѝ се отговорност.


Традиционно, у нас отношението към Русия е позитивно, а към него се добавя и влиянието на правителствената позиция върху общественото мнение. На този фон 81% не виждат реални доказателства за вината в ситуацията с бившия руски шпионин Сергей Скрипал. За 6% от българите доказателствата до този момент са достатъчни.

Сондажът показва най-вече първите обществени инстинкти относно казус, по който засега има сравнително малко информация и противоречиви сведения. Данните фиксират моментната картина в доста динамична среда. При липсата на яснота по случая, мнозинство от 52% смятат, че Западът е виновен за създалото се напрежение, докато 18% сочат Русия.


Мнозинство от 54% възприема мнението, че случаят „Скрипал“ е провокация срещу Русия, а 30% смятат, че действията след случая „Скрипал“ са необходима мобилизация на Запада срещу нарастващата руска агресия. Останалите се колебаят.

Обществото е доловило и любопитната ситуация на единодушие на Борисов и Нинова и разногласие между Борисов и Цветанов. Например, 80% одобряват това, че Нинова поздрави Борисов за позицията му, а 13% се против това, а останалите се колебаят. А когато избират между позициите на Борисов и Цветанов 81% избират позицията на Борисов срещу 5% - тази на Цветанов. 12% избират „нито един от двамата“, а останалите се колебаят.

Коментари: 0