GameStop и AMC тласнаха пазарите към висока волатилност

Слабият долар понижи цената на петрола

GameStop и AMC тласнаха пазарите към висока волатилност

Снимка: Pixabay

936 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американските фондови пазари отчетоха висока волатилност, след като GameStop и AMC направиха рекордни движения. Dow Jones нарасна с 300 пункта, благодарение на акциите на Disney, Intel  и American Express, а S&P500 се изкачи с почти 1%. В същото време четвъртък постави най-големия sell-off на индексите за последните 3 месеца. Въпреки това, NASDAQ отчете повишение от 0.5%.

Европейските пазари приключиха сесията с повишение, като успяха да възвърнат част от изгубените стойности през изминалите няколко дни. FTSE100 изгуби 0.63%, търгувайки се на 6652.15, докато DAX 30 напредна с 0.33%, достигайки 13666.93 пункта.

Цената на петрола отрази загуби поради слабия долар, както и притесненията за забавяне на ваксини. Новите рестрикции за пътуване подпомогнаха понижението на потребление, което доведе BRENT до 0.48% по-ниско - 55.54$. WTI се понижи с 0.96% търгувайки се на 52.34 за барел.

Златото също отрази загуби, след като Федералния резерв изрази притеснение за бавното икономическо възстановяване. Спот златото изгуби 0.19%, търгувайки се на 1841.10, докато златните фючърси приключиха 0.2% по-ниско на 1840.$ за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни  – САЩ

Акцентът на деня ще падне върху БВП на Канада, като страна ще изкара отчети за БВП на тримесечна основа, както и годишна. Това може да повлияе на щатския долар и икономика, като инвеститорите ще следят събитието от близо.

Инструмент на фокус

Sisco Systems. – Дневна

Цената на акциите съставят възходящо движение от началото на ноември, като текущата цена се намира близо до долната граница на движението около 45.00. При засилен натиск от пазара и продължение на волатилната сесии от американските пазари, може да се очаква цената да направи тест на образуваното движение, като при пробив може да достигне до 41.00.  

USD/CHF– 4 Часа

Валутната двойка образува консолидиращо движение между 0.8900 и 0.8800. Текущата цена успя да премине под 200 периодната средна, което ще засили негативното настроение, като може да се очаква допълнително понижение до психологическото ниво от 0.8850.

Corn – 4 Часа

Цената на царевица успя да достигне заформената подкрепа от началото на януари, като текущата цена направи неуспешен тест за пробив на съпротивата на 28-ми януари. След неуспешния опит, може да се очаква понижение на цената до 100 периодната средна която се намира около психологическото ниво от 500.00.

GERTECH30– Дневна

След положителната година 2020 година за технологичният немски индекс, пазарът през 2021 успя да запази тенденцията на растеж през януари. Индексът успя да изкачи над 400 пункта за последните 3 месеца, което дава добър сигнал за стабилно и сигурно покачване. Въпреки това Стохастик показва, че индексът е достигнал до зона на прекупен пазар, което може да е предпоставка за корекция в близкото бъдеще.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg