Гърция даде разрешение за строителството на газовата връзка с България

Изграждането на проекта се очаква да започне през месец май

Гърция даде разрешение за строителството на газовата връзка с България

Гърция издаде разрешение за стартирането на строителство на газопровода ICGB на територията на страната. То е предоставено на 7 февруари от гръцкия министър на енергетиката и околна среда Йоргос Статакис и ще бъде публикувано в гръцкия Държавен вестник до дни, като ще се счита за влязло в сила от датата на публикуване.

„Ключовото разрешение представлява важен напредък и потвърждава вече издадения Инсталационен акт на територията на Република Гърция и съответстващото предоставено разрешение за строеж на територията на Република България от септември 2017 г.”, коментира Статакис, цитиран от гръцки медии.

По думите му решението, както и придобиването на основните имоти в района на гр. Комотини са предпоставка за успешното начало на строителството на интерконектора Гърция-България на територията на Гърция.

За да започнат строителните работи по проекта има още една стъпка, която е придобиване на лиценз за независим оператор на газопреносна мрежа. Той се очаква да бъде издаден от гръцкия енергиен регулатор РАЕ във втората половина на 2019 г.

Началото на строителството на междусистемния газопровод Гърция-България (IGB) бе отложена от първото тримесечие на 2019 г. за края на май, пише, Interfaxenergy. Това отново поражда съмнения, че проектът може да бъде се забави, имайки предвид проблемите с българската бюрокрация, пише още изданието.

IGB е газопровод, който ще позволи на България да получи азербайджански от находището „Шах Дениз” 2.

Коментари: 0